4 tipy, jak nahradit živočišnou stravu rostlinnou

Tagy:  stravování, jídelníček, živočišná strava, rostlinná strava, jídlo, menu

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak nahradit živočišnou stravu rostlinnou

Stále více odborníků na výživu a lékařů se přiklání k teorii, že živočišná strava lidskému tělu příliš neprospívá, ba naopak by ji měl člověk ze svého jídelníčku zcela vyřadit. Nejedna studie je jasným důkazem toho, že omezení živočišných zdrojů potravy vede ke snížení cholesterolu, k výraznému hubnutí, ke zlepšení fyzické kondice a k duševní pohodě. Nemusíte se nutně stát veganem, ale vyzkoušejte několik tipů, jak své denní menu obohatit o rostlinné produkty, které zachutnají celé rodině.

Margarín místo másla

A je to tu zase. Opět se v dalším článku dočtete, že máslo není nic vhodného. Na tomto tvrzení opravdu něco bude, neboť klasické máslo obsahuje spousty tuků, kyselin a také soli. Kombinace všech těchto složek a ještě ve větším množství, vede k obezitě a k ucpávání tepen. Zkuste raději máslo vyměnit za zdravější margarín, který je chuťově také dobrý a navíc snadno roztíratelný. Pokud nevíte, po jakém výrobku sáhnout, spíše se zaměřte na bio produkty a ideálně s obsahem olivového oleje.

Tofu místo tvarohu

Tvaroh je mléčným výrobkem, který pochází z živočišného mléka. Spoustě lidem mléčné výrobky vadí, někteří jsou dokonce alergičtí na laktózu, a tak jim nezbude, než se mléčných výrobků na dobro vzdát. Jak ale nahradit například oblíbený tvaroh, který se často přidává i do pečení? Vyzkoušejte naturální tofu plné bílkovin a vitamínů. Můžete si jej namazat na pečivo, přidat do dezertu nebo třeba do snídaňové ovesné kaše. Tipů je nespočet, tak se nebojte trochu experimentovat a zkoušet nové recepty a chutě.

Místo másla raději margarín, autor: BMKMísto másla raději margarín, autor: BMK

Šmakoun místo masa

Slyšeli jste již o Šmakounovi? Pokud ano, pak víte, že se jedná o rostlinnou bílkovinu obsahující spousty bílkovin, naopak ale minimum tuku, sacharidů a sodíku. Šmakoun je ideální variantou, jak nahradit maso, a to tak, aby vám pokrmy i nadále chutnaly. Se Šmakounem můžete pracovat obdobně jako s masem nebo vejci. Čína s rýží, zapečené těstoviny, vegetariánský burger nebo třeba studený salát. Vše je možné, a to díky dokonalému výrobku jménem Šmakoun. Na výběr máte z několika příchutí. Přírodní, hovězí, hlíva ústřičná nebo třeba pikantní Mexiko. Dostanete-li chuť na sladké, kupte si Šmakouna meruňku s kousky tohoto šťavnatého ovoce.

Sója místo mléka

První volba, po které sáhnout při vyřazení mléka z jídelníčku, je rozhodně sojové mléka s obsahem vitamínů a minerálních látek. Tímto ale arsenál sojových produktů zdaleka nekončí. Dále ochutnejte rozhodně sojové jogurty, dezerty, ale také párky nebo sekanou.

Tofu je kvalitní náhražkou mléka i masa, autor: J. Samuel BurnerTofu je kvalitní náhražkou mléka i masa, autor: J. Samuel Burner

Článek 4 tipy, jak nahradit živočišnou stravu rostlinnou byl publikován 31. srpna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...