Test nanukových dortů - víte, co jíte?

Tagy:  zmrzlinový dort, nanukové dorty, nanuk, olej, palmový olej, cukr, tuk, emolgátory

Sponzorované odkazy:

Test nanukových dortů - víte, co jíte?

Nanukové dorty, lidově ,,nanukáče", jsou oblíbenou pochoutkou spousty rodin, které je kupují do zásob svých mrazáků. Stejně tak, jako je tomu u nanuků, některé nanukové dorty jsou spíše zmrzlou vodou, plnou emulgátorů, cukru a kupodivu i tuku. Nenechte se zlákat reklamami, které deklarují pravé ovoce a čokoládu z holandského kakaa. Raději se naučte pečlivě číst složení, ať již nikdy více nekupujete zajíce v pytli!

Albert Quality

Absolutně nejhorší variantou jsou nanukové dorty z Albertu pod názvem Albert kvality. Ať sáhnete po vanilkovém, čokoládovém nebo oříškovém, ani jeden se obsahem těchto surovin pyšnit nemůže. V 615 ml za 26,55 Kč tak najdete především mnoho tuku, a to konkrétně necelých 11 g na 100 ml, dále pak nasycené mastné kyseliny, kyselinu laurovou, rostlinný olej, ale hlavně nebezpečný palmový olej, jež by se konzumovat rozhodně neměl. Výrobek navíc obsahuje spousty ,,éček", jeho barva je nepřirozená a chuť mdlá. Na tomto produktu si opravdu nepochutnáte.

STILLA dolce

O něco lepší variantou je pochoutka v podobě nanukového dortu od značky STILLA dolce s příchutí vanilky. Na první pohled je zmrzlina poměrné lákavá a má přirozenou vanilkovou barvu. Tuků je zde o poznání méně než u předchozího výrobce, a to 9,15 na 100 ml, následně se zde objevují nasycené mastné kyseliny a rovněž kyselina laurová a spousta emulgátorů. Co ale v nanukovém dortu nenajdete, je palmový olej a kupodivu ani ten rostlinný. Chuť zmrzliny sice připomínala vanilku, nicméně byla velmi vodová a řídká. Ovšem za cenu 12,90 na 615 ml, se jedná o ucházející výrobek, kde opravdu platí rovnice cena = kvalita.

Autor: ElinorDAutor: ElinorD

Pony zmrzlinový dort

Nejlepším výrobkem z oblasti nanukových dortů je beze sportu vanilkový dort od značky Pony, kterou můžete zakoupit například v Penny marketu, občas i v Kauflandu. Na úvod je třeba zmínit, že je výrobek stejně drahý (levný) jako dort od Stilla dolce, kdežto kvalita je o stupeň vyšší. Poměr tuku je zde 8,60 g na 100 ml, což je poměrně málo, nasycených mastných kyselin je tím pádem také méně. Zmrzlinový dort neobsahuje palmový ani rostlinný olej, ale pouze sušené mléko a kokosový olej, který je velmi zdraví a tělu prospěšný. Co se vzhledu a chuti týče, tento výrobek obstál jednoznačně nejlépe. Jednak na první pohled vypadá čerstvě a poměrně lákavě, jeho chuť je pak výrazně vanilková, sladká a chutná po mléce. Nutno říci, že nanukový dort také příjemně voní, což předešlé výrobky nesplňovaly.

Co kupovat?

Některé nanukové dorty nemusejí být až takové zlo a opravdu si na nich člověk pochutná, nicméně chcete-li si dopřát opravdový kus pořádné zmrzliny a zároveň nedevastovat své tělo a zdraví, investujte raději do kvalitních produktů, jako jsou výrobky od Ben&Jerrys nebo Hazzenduts. Pohrdnout nemusíte ani některými výrobky od Algidy jako je Carte dor nebo magnum.

Autor: Flickr upload botAutor: Flickr upload bot

Článek Test nanukových dortů - víte, co jíte? byl publikován 21. září 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...