Tipy na dopolední svačiny, které vás pořádně nakopnou!

Tagy:  dopolední svačina, zdraví, stravování, zdravá strava, jídlo, jídelníček

Sponzorované odkazy:

Tipy na dopolední svačiny, které vás pořádně nakopnou!

Svačiny, jak dopolední, tak odpolední, by měly být nedílnou součástí každého zdravého a vyváženého jídelníčku dospělého jedince, ale i dítěte. Mnozí sice nevynechávají snídani, nicméně mezi ni a obědem hladoví, což je samozřejmě špatně. Obzvláště pokud ráno brzy snídáte, neměli byste dopolední svačinu nikdy vynechávat. Správně zvolená svačinka mezi snídaní a obědem, vám totiž dokáže dodat spousty energie a pořádně vás vyburcovat k lepším výkonům. Pokud vám již docházejí nápady, co byste si měli dopoledne dát k snědku, nechte se trochu inspirovat.

Skladba dopolední svačiny

Dopolední svačina by se ideálně měla skládat z bílkovin a sacharidů, jejichž kombinace dokáže s lidských tělem i myslí hotové zázraky. Pokud si dopřejete pouze sacharidy, a to dokonce jenom cukry jako je například čokoládová sušenka, budete mít brzy větší hlad, než předtím. Co tedy ideálně svačit?

Ovoce a mléčný produkt

Ideální variantou je samozřejmě kombinace ovoce a mléčného produktu. Ovoce je zdrojem komplexních sacharidů, které energii uvolňují postupně a mléčné výrobky zase obsahují spousty potřebných bílkovin. Taková svačina je nejenom plnohodnotná, zdravá, snadno stravitelná, ale také finančně nenákladná. A zde existuje samozřejmě nespočet variant, jak si se svačinou pohrát. Můžete si připravit bílý jogurt s hroznovým vínem a trochou ořechů, tvaroh s medem a banánem, zakysaný mléčný nápoj s jahodami, sklenici čerstvého mléka s borůvkami, mléčné koktejly nebo oblíbené smoothie a nebo třeba kus kvalitního sýru a jablka. Výběr je čistě na vás, tak se nebojte experimentovat.

Autor: Ewan MunroAutor: Ewan Munro

Při nesnášenlivosti laktózy

Bohužel stále více lidí trpí alergií nebo nesnášenlivostí laktózy, proto mléčné produkty nepřicházejí v úvahu. Zde lze klasické sýry samozřejmě nahradit těmi ovčími nebo kozími, stejně tak je to i s jogurty, nicméně ne každému pach kozího jogurtu vyhovuje. Proto se nebojte vyzkoušet sóju a a její výrobky jako jsou jogurty, dezerty, tyčinky, mléka a oblíbené tofu, ze kterého lze připravovat i sladké pečené dobroty. Sója obsahuje vitamíny, minerály a především bílkoviny, bez kterých se dopoledne jednoduše neobejdete. Kus ovoce a sojové mléko je tak plnohodnotnou dopolední svačinou.

Další chutné tipy

Ne každý má rád sladkou svačinu a na ovoce jednoduše nemá chuť. Pak se zaměřte na potraviny s vysokým obsahem proteinu a zakomponujte je chytře do dopolední svačiny. Skvělou pochoutkou je například jednoduchý zeleninový salát s tuňákem, arabský hummus s celozrnným pečivem, žitné nebo celozrnné tousty s tvarohovou pomazánkou, krůtí šunka s křenovou pomazánkou a se zeleninou, šopský salát, salát capresse s rajčaty a mozzarellou, šmakoun se zeleninou, sojové párky, hrachová polévka, cizrnový salát, lněné i sezamové krekry se šunkou nebo tvarohem a podobně.

Autor: FlyoutAutor: Flyout

Článek Tipy na dopolední svačiny, které vás pořádně nakopnou! byl publikován 26. září 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...