Jak se vypořádat se zlozvyky partnera?

Tagy:  zlozvyky, kouření, kousání nehtů, mluvení, obsese, návyky

Sponzorované odkazy:

Jak se vypořádat se zlozvyky partnera?

Již samotný název prozrazuje, o čem vlastně zlozvyky jsou. Jedná se o návyky, které obtěžují samotného jedince i jeho okolí a v některých případech mohou vést i k poruchám zdravotního stavu. Dokud člověk trpí nějakým zlozvykem, obvykle si své chování neuvědomuje. Jakmile však začnete nezdravé návyky pozorovat například u partnera, bude vám jasné, jak moc můžete někomu lézt na nervy. Jak se tedy se zlozvyky partnera vypořádat, aby se nestaly každodenním středem vašich debat?

Okusování nehtů

Kousání nehtů je jedním z nejčastějších zlozvyků, a to nejenom u dospělých, ale také u dětí. Tento způsob drobného sebepoškozování vám ubírá na atraktivitě a navíc působí neurotickým dojmem. Jakmile si váš partner začne při sledování televizních novin zuřivě okusovat nehty a nehtovou kůžičku, pravděpodobně budete mít chuť se sebrat a odejít nebo, v horším případě, vyvolat hádku. Aby bylo zlozvyku jednou pro vždy konec, obstarejte své drahé polovičce speciální vodičku proti kousání nehtů. Ta je na chuť velice odpudivá a se zlozvykem bude amen.

Autor: crissycriAutor: crissycri

Hlasité mumlání

Možná tento zlozvyk není až tolik patrný, jako například kousání nehtů, nicméně trávíte-li čas a sdílíte jednu domácnost s osobou, co má tendence si povídat pro sebe, číst si nahlas všechny smsky, předčítat z novin a jednoduše veškerý svůj pohyb doprovázet mumláním, může vám z toho jít hlava kolem. O tomto zlozvyku je třeba si promluvit, neboť pravděpodobně neexistuje vhodný způsob, jak partnera umlčet. Po rozhovoru můžete už jen doufat, že si bude dávat větší pozor na ústa.

Kouření

Beze sporu nejhorším partnerovým zlozvykem je pro nekuřáka kouření. Jistě jste se v době stěhování do společného příbytku domluvili, že kouření v domácnosti je tabu, a to už kvůli dětem, nicméně z kuřáka jeho zlozvyk vždycky ucítíte. Ruce, oblečení, dech – vše je načichlé typickým zápachem, což vás může opravdu odpuzovat. Zde je variant několik, buď se partner pokusí s kouřením přestat, a to za pomocí nejrůznějších přípravků či silou své vůle, nebo se svému zlozvyku bude věnovat tak, abyste vůbec nic nepoznali.

Zlozvyk versus obsese

Zlozvyk je něco, co se člověk může odnaučit, nepleťte si však klasický zlozvyk s obsesí, která již hraničí s psychickou poruchou. Máte pocit, že váš partner poměrně často vykonává jakési nesmyslné rituály v podobě otevírání dveří určitým způsobem, rovnání prostírání, přehnaného puntičkaření a podobně? Pak je ideální vyhledat odbornou pomoc, neboť zde se již o zlozvyk nejedná.

Autor: drivefarawayAutor: drivefaraway

Článek Jak se vypořádat se zlozvyky partnera? byl publikován 29. září 2014 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...