Zdravé potraviny neznamenají dietní!

Tagy:  potraviny, zdravé jídlo, dietní jídlo, dieta, hubnutí, strava, jídelníček

Sponzorované odkazy:

Zdravé potraviny neznamenají dietní!

Lidé si v honbě za krásnou postavou mnohdy pletou pojmy s dojmy a bohužel, v oblasti diety a stravování často tápou. Někteří jedinci dokonce žijí v domnění, že se stravují velmi zdravě a nízkokaloricky a přitom se v jejich menu pravidelně objevují párky, bílé pečivo a rafinovaný cukr. Dalším problémem dietářů je také neschopnost rozeznat zdravé potraviny od těch dietní. Možná se budete divit, ale opravdu se nejedná o totožné výrobky. Podívejte e, jaké pochutiny jsou často pokládány za hubnoucí, přitom se jedná o kalorické bomby, ač o velmi zdravé.

Ořechy

Velikým problémem jsou například ořechy. Ty jsou díky obsahu zdravých tuků neuvěřitelně výživné a v jídlech by se měly vyskytovat prakticky denně, nicméně jejich energetická hodnota je natolik vysoká, že s jejich konzumací musíte být maximálně opatrní. Držíte-li redukční dietu, na čas je ze stravování zcela vyřaďte. Menší pytlík přírodní oříškové směsi může mít až 400 kcal, což je opravdu moc. Oříšky si proto dopřejte například ke svačině, a to ve velikosti menší hrstičky. Piniovými oříšky a nejrůznějšími semínky lze také dochutit saláty nebo masovou směs.

Avokádo

Stejný případ, jako ořechy, je i avokádo, které rovněž obsahuje spoustu přírodního tuku. Ze zdravotního a výživového hlediska je tak velmi zdravé, nicméně opět kalorické. Avokádovou pomazánku tedy na chléb mažte s mírou, salát plátky avokáda pouze ozdobte a v případě hubnutí opět přemýšlejte, zda by nebylo lepší, nechat tuto pochoutku na jindy.

Kokos

Další zdravou pochutinou je přírodní kokosový ořech, který se často používá například od pečení, coby náhrada běžné mouky. Recept, kde není bílá mouka, ale naopak ta kokosová je již od pohledu zdravý, ale zde se mějte na pozoru, neboť právě kokosová mouka je až 4× více kalorická než mouka pšeničná. Kokosový dezert nebo raw kokosová tyčinka tak může být kalorickou bombou, kterou redukční dieta rovněž nepodporuje.

Autor: NadiatalentAutor: Nadiatalent

Rýže

Rýže je bezesporu nejzdravější přílohou, jakou si můžete dopřát, ale vzhledem k tomu, že obsahuje veliké množství sacharidů, může se během diety stát vaším velikým nepřítelem. Pokud tedy hubnete, dejte si menší množství rýže k obědu, večer vsaďte pouze na zeleninu a dostatek masa v podobě krůtího nebo kuřecího plátku.

Mléčné výrobky

Spousta odborníků na výživu a lékařů se shoduje na tom, že jsou mléčné výrobky zdravé, neboť obsahují spousty bílkovin. Některé mléčné dobroty ale kromě již zmíněných proteinů vlastní také spoustu tuku. Řeč je například o plnotučném mléku a tvarohu nebo o zakysaných nápojích, jejichž hodnota se může vyšplhat na stovky kalorií, které vaše tělo během dne nestihne spálit S mléčnými výrobky proto opatrně a raději s jejich konzumací šetřete.

Hořká čokoláda

Je vědecky prokázáno, že hořká čokoláda s obsahem alespoň 70 % kakaa je pro tělo i mysl velmi prospěšná a zdravá, neboť má v sobě důležité minerál, vitamíny, kalcium a také antioxidanty. Nicméně stále se jedná o poměrně kalorickou dobrůtku, s jejíž konzumací byste to neměli přehánět. Dopřejte i tak pár kostiček a ideálně v dopoledních hodinách, kdy tělo spaluje podstatně více, než-li odpoledne a večer.

Autor: julesAutor: jules

Článek Zdravé potraviny neznamenají dietní! byl publikován 8. října 2014 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...