Ženy často používají prošlou kosmetiku

Tagy:  prošlá kosmetika, expirace, líčení, make up, ženy, kosmetické přípravky, výrobky

Sponzorované odkazy:

Ženy často používají prošlou kosmetiku

Kosmetické produkty, stejně jako potraviny mají svou trvanlivost a datum spotřeby. Spousta žen jej ale ignoruje a tím si zadělává na velký zdravotní problém.

Průzkumy ukázaly, že spousta žen ani neví, jakou životnost jejich kosmetika má. Ženy používají kosmetické přípravky bez toho, aby pátraly po jejich stáří a tedy i době spotřeby. Velmi alarmující bylo podle odborníků zjištění, že téměř devět z deseti žen vůbec neví, že výrobci na obalech uvádějí, za jak dlouhou dobu je nutné přípravek spotřebovat po jeho otevření. Symbol s tímto označením ženám vůbec nic neříkal. Stáří kosmetických přípravků bývá často podceňováno. Přitom je důležité zejména u kosmetiky už otevřené a té, které přijde do dlouhodobějšího kontaktu s pokožkou, jako je tomu například u různých krémů nebo pleťových masek. Nejcitlivější je v tohoto hlediska pokožka na obličeji, na které se neduhy z prošlé kosmetiky projeví nejčastěji a nejrychleji. A to v podobě nepříjemného pálení, svědění, nebo hůře vyrážek či ekzémů. Nejopatrnější by pak měly být ženy u výrobků pečující o oblast očí. Oči jsou velmi citlivé a vzniklé oční infekce bývají velmi bolestivé a dlouhodobé.

Doporučená doba spotřeby kosmetických přípravků

Řasenka 4–6 měsíců Stíny na oči 18–24 měsíců Tužka na obočí 18 měsíců Lesk na rty / rtěnka 12–24 měsíců Tužka na oči / rty 18 měsíců Parfém 36 měsíců

Autor: alverdeAutor: alverde

Jak se zjistí data spotřeby

Každý kosmetický výrobek ať už se jedná o krém, pleťové mléko, stíny, rtěnku, make-up apod. má na svém obalu uvedenou expirační dobu. To je doba dokdy by se měl výrobek spotřebovat. Ovšem tato doba se mnohdy výrazně zkracuje po otevření výrobku. „Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy "spotřebujte nejlépe do…“, za kterými následuje vyznačení data nebo údaj, kde je datum uvedeno na obalu. Datum musí být zřetelně uvedeno a musí obsahovat buď měsíc a rok, nebo den, měsíc a rok, a to v tomto pořadí. Je-li to třeba, musí se informace o trvanlivosti doplnit údajem o podmínkách, které je třeba dodržet, aby byla uvedená trvanlivost zachována. Datum minimální trvanlivosti nemusí být uvedeno na obalu kosmetického prostředku, jehož minimální trvanlivost přesahuje třicet měsíců," uvádí vyhláška Ministerstva zdravotnictví 26/2001 Sb. Podle obchodníků i lékárníků je někdy problém právě v tom, že většina výrobků má delší dobu trvanlivosti než třicet měsíců, a tak mnoho výrobců tuto dobu na výrobcích neuvádí. Proto je dobré kromě jiné sledovat i to, zda se nemění struktura a vůně výrobku. V každém případě ty výrobky, jež nemají na sobě uvedeno datum spotřeby, musí mít uvedenou alespoň dobu, dokdy má být výrobek spotřebován po prvním otevření. Tato informace se značí symbolem otevřené nádobky na krém, na které je uveden počet měsíců.

Skladování kosmetiky

Důležitý je také způsob skladování kosmetiky, který má na výdrž, kvalitu a tím pádem i na naše zdraví také velký vliv. „Skladujte v chladu, suchu a temnu“ není jen otřepaná fráze, ale v případě kosmetiky poučka docela na místě. A to zejména u těch přípravků, které přijdou do přímého kontaktu s pokožkou, zvláště pak tou nejcitlivější, na obličeji. Většinu kosmetiky bychom proto měli ukládat spíše do chladnějších částí bytu, mimo přímý dopad slunečních paprsků a hlavně co nejdál od topení.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Ženy často používají prošlou kosmetiku byl publikován 2. října 2014 v 15.00 v rubrice Krása a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...