Jste zdravá a krásná nebo zdravím posedlá?

Tagy:  zdraví, bulimie, anorexie, mentální anorexie, cvičení, hubnutí, obezita, tloušťka, dieta

Sponzorované odkazy:

Jste zdravá a krásná nebo zdravím posedlá?

Vsadím se, že jste už několikrát slyšela nebo četla v časopise, jak ženy denně cvičí, zdravě jí a přesto nehubnou. Zamyslela jste se někdy nad tím, jestli je ona žena nevinná, jak by se mohlo na první pohled zdát, a vůbec nevyjadřuje zdravý způsob života? Dávejte si velký pozor, neboť se můžete ocitnout v nebezpečí.

Jedlík, nejedlík, otesánek

Víte, jaké jsou základní charakteristiky psychických onemocnění, tzv. poruchy příjmu potravin? Patří sem bulimie a mentální anorexie. Většinou těmito poruchami trpí ženy. Hlavním spouštěným momentem bývá nespokojenost s vlastním tělem, urputná touha po štíhlé postavě a obávaný strach z obezity a tloušťky jako takové.

Bulimie

Bulimie je vlastně chorobná žravost a následné vyprázdnění zvracením. Bulimičky většinou sní, co jim pod ruku přijde, spořádají velké porce a následně zvrátí ještě mnohem dříve, než je tělo stačí strávit. Bulimičky si zvracení dokáží vyvolávat sami, nejčastěji strčením prstu do krku. V případě, že žena prodělá bulimii, má celoživotní problémy s příjmem potravy. V 99% procentech se nedokáže sama vrátit k normálnímu stravování a potřebuje pomoc lékaře.

autor: Myriam Sanchez Fosecaautor: Myriam Sanchez Foseca

Mentální anorexie

V tomto případě se jedná o radikální odmítání potravy. Anorektičky toho většinou sní málo a stále se považují za tlustou a mají neustálé nutkání shazovat kila dolů. Za celý den mnohdy sní pouze jedno jablko, dva lískové oříšky nebo syrovou mrkev. Anorektičky nepociťují hlad a k jídlu si vytváří doslova odpor a negativní vztah. Nejčastěji podléhají této chorobě dívky kolem 16 let. Jedná se o závažnou nemoc, která může končit dokonce smrtí.

Anorexie, autor: Georges GasneAnorexie, autor: Georges Gasne

Zdravý život

Člověk si většinou sám neuvědomuje, jestli se snaží zhubnout nezdravě, je ohrožen nějakou z výše uvedených chorob nebo dokonce jestli své zdraví bere až příliš vážně a je jím posedlý. Těm, kdo své tělo sleduje doslova do posledního detailu a je závislí na zdravém životním stylu se říká orthorektici. Tyto lidé většinou nenakupují normální potraviny, ale stravují se zejména potravinovými doplňky, vitamíny a různými proteinovými koktejly. Denně se váží, měří, sledují tukovou vrstvu apod. Mnohdy tento typ lidí přidává k dennímu režimu sport a cvičení jako takové.

autor: Myriam Sanchez Fosecaautor: Myriam Sanchez Foseca

Míň cvičte a jezte více!

Ano, i když vám to přijde divné, je to tak. I při zdravé životosprávě a neustálém pohybu a cvičení tělo přibírá 1–2 kila ročně. Je to zapříčiněno sebezáchovou mechanismu těla, který se řídí heslem „Ukládej se“. Chcete-li opravdu hubnout, míň cvičte a víc jezte!
Ženy, které se dokážou týrat hlady i sportem, mají velmi silnou vůli. Většinou se jedná o výrazné osobnosti, které jsou velice úspěšné ve svých profesích.

Článek Jste zdravá a krásná nebo zdravím posedlá? byl publikován 18. října 2014 v 12.15 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...