Několik tipů, jak žít s ,,bordelářem“

Tagy:  bordelář, partner, děti, ratolesti, spolubydlící, byt, dům, úklid

Sponzorované odkazy:

Několik tipů, jak žít s ,,bordelářem“

Většina žen má ráda pořádek a i když se po bytě nebo domě mohou volně povalovat hračky, knížky nebo sem tam nějaký kus oblečení, prach by měl být vždy setřený a špinavé nádobí alespoň naskládané v myčce. Pakliže žijete sami, dokážete si míru pořádku, případně nepořádku, celkem dobře regulovat, problém ale nastane v okamžiku, kdy vedle sebe máte osobu, která ohledně udržování čistoty nesdílí zcela stejné názory. Jak tedy napravit bordeláře, abyste vůbec mohli existovat pod jednou střechou?

Nenapravitelný partner

Největší problém bývá obvykle v partnerském vztahu, neboť když se dva velmi milují a jsou si vším, vždy platí pravidlo, že ženy jsou z Venuše a muži z Marsu. Ohledně udržování pořádku bývá toto heslo často více než pravdivé. Není tomu tak samozřejmě vždy, ale obvykle si muži na čistotu nepotrpí zdaleka tolik, jako jejich něžné polovičky. Lépe řečeno, to, co ženy považují za ,,bordel", mužům připadá v naprostém pořádku. Jak tedy zajistit, aby si partner uklízel nádobí, vyhazovat špinavé prádlo a čas od času omyl toaletu, kterou právě použil? Vždy jako první zkuste rozhovor a stanovení určitých pravidel, pokud touto cestou neuspějete, pak přikročte k radikálnějšímu kroku ,,buď a nebo". Váš muž si stále myslí, že po něm budete uklízet každý papírek, a to za předpokladu, že jste na toto téma několikrát hovořili? Překvapte ho proto ,,lehkou večeří" a místo jídla mu naservírujte prázdné talíře. Uvidíte, že obdobnou lekci s pro příště zapamatuje.

Autor: NordelchAutor: Nordelch

Ignorující děti

Děti se mnohdy mohou chovat velmi podobně jako partner, nicméně zde se nabízejí dvě varianty. Buď jsou natolik zapomnětlivé, že si své prohřešky jednoduše nepamatují anebo jsou jim vaše výtky absolutně jedno. I zde samozřejmě začněte vždy tou jednodušší a o poznání příjemnější cestou, kterou je rozhovor Ratolestem v klidu a pohodě vysvětlete, že opravdu nemůžete uklízet po každém a snažte se ji ukázat, že pokud budou dodržovat jistá pravidla, lidé k nim budou vstřícnější. Nepomohlo promlouvání do duše? Pak tedy přistupte k radikálnější variantě, která spočívá v zákazech, které na děti vždy platí. Sladkosti, televize, mobilní telefon a podobně. Možná vám tato metoda přijde zastaralá, ale vezte, že účinkuje na sto procent a vždy bude žádaná.

Jak na spolubydlící?

Bydlení se spolubydlícími je nespíš tou nejhorší formou obývání příbytku, neboť nikdy nemáte tolik soukromí, kolik byste chtěli, musíte se vypořádat s nečekaným a často nevítanými návštěvami a bohužel také s tím, že jste každý jiné povahy, čili máte zcela odlišné priority. Bydlíte-li s kamarádkou nebo kamarádem či s jinou blízkou osobou, pravděpodobně vám postačí s promluvit a stanovit si jistá nepsaná pravidla, v případě cizích spolubydlících si ihned po sestěhování udělejte podrobný seznam, na kterém budou uvedeny služby, rozvrh úklidu a také jednotlivé body, které považujete za důležité. Pokud ani toto nepomůže, přejděte do protiútoku a veškerý nepořádek, který jste nezapříčinili vy, se nebojte přemístit právě do pokoje spolubydlícího. Můžete se spolehnout, že špinavé nádobí zmizí hned.

Autor: Arlington CountyAutor: Arlington County

Článek Několik tipů, jak žít s ,,bordelářem“ byl publikován 25. října 2014 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...