,,Zdravé" stravování aneb česká nevědomost

Tagy:  zdravá strava, stravování, jídelníček, menu, jídlo, nezdravé jídlo, obezita, nemoci

Sponzorované odkazy:

,,Zdravé" stravování aneb česká nevědomost

Pod pojmem zdravé stravování si lidé představí kde co, ale málo kdo vlastně doopravdy ví, co je skutečně zdravé, co se zdravě pouze tváří a co je naopak vyloženě škodlivé. Někteří lidé bohužel žijí v přeludu, kdy jsou sami přesvědčeni o tom, že se stravují tak, jak by měli a jejich jídelníčku nic nechybí. A proč tedy vlastně tloustnou nebo mají civilizační choroby? Na vině jsou údajně geny nebo stres a další výmluvy. Opak je ale pravdou, Český názor se zpravidla stravuje velmi špatně a co hůře, o svých návycích nemá ani ponětí.

Zdravé a ,,zdravé"

Potraviny jsou jednoduše zdravé nebo ne. Nic mezi prostě neexistuje a je zcela na vás, zda se začnete stravovat tak, abyste se cítili dobře a svému tělu prospívali, nebo zůstanete věrni svým špatným návykům. Otázkou ale stále zůstává, zda nežijete v přesvědčení, že to, co jíte, je ve skutečnosti opravdu kvalitní a tělu prospěšné. Nedávné studie dokazují, že lidé do svých nákupních košíků vkládají potraviny, které doma běžně jedí a které chutnají celé rodině s tím, že je většina zdravá a sem ta se objeví drobná sladkost, která přeci nikomu neublíží. Při bližším prozkoumaní košíku však došlo k objevům, že nakupující na zdravé potraviny považují párky, salámy, vepřové maso, klasické máslo, bílé pečivo nebo dokonce sladké kynuté pečivo. Takové výsledky jasně dokazují nevědomost českého národa, který soustavně ničí svoje těla nejenom zvenčí, ale především zevnitř.

Poznáte, co je vlastně zdravé?, autor: MariuszjbiePoznáte, co je vlastně zdravé?, autor: Mariuszjbie

Kdo pozná, co je zdravé?

Součástí vědecké studie na téma povědomost o zdravém stravování byl také dotazník, který mimo jiné zjišťoval, co lidé doopravdy považují za zdravé potraviny. Ve výsledcích se často objevovaly již výše zmiňované suroviny, ale respondenti také přicházely s dotazy, kdo vlastně určuje, co je zdravé a co nikoli. Výrazy jednoduché cukry, cholesterol, mastné kyseliny a podobě, však zůstávají mnohým utajené a znějící téměř jako cizí slova. Není se tedy čemu divit, že národy ve velkém holdují fast foodům, pizzám, sladkostem, chipsům, coca cole a spoustě bílé mouky.

Jak se zbavit neznalosti?

Ze studie jasně vyplývá, že největším kamenem úrazu je obyčejná neznalost, která je zdrojem špatného stravování a poté spousty nemocí a také obezity, která i v České republice čím dál obvyklejší. Jen se podívejte kolem sebe a zamyslete se, kolik vlastně znáte štíhlých a dobře vypadajících lidí. Pakliže nepracujete ve fitness centru nebo v lékařském odvětví, pravděpodobně jich příliš nebude. jak tedy český národ zbavit neznalosti? Nikoho není možné nudit k osvětě, nicméně existuje spousta naučných televizních pořadů, knih, magazínů a koneckonců také kurzů, které vás naučí číst obaly a etikety, rozumět jejich složení a posléze pak jednoduše a rychle poznat, co je vlastně zdravé a co nikoli. Jak se naučit rozpoznat zdravé jídlo?, autor: Fir0002Jak se naučit rozpoznat zdravé jídlo?, autor: Fir0002

Článek ,,Zdravé" stravování aneb česká nevědomost byl publikován 3. listopadu 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...