Kdy drobná lež může pomoci?

Tagy:  lhaní, chování, psychika, vlastnosti, drobné lži

Sponzorované odkazy:

Kdy drobná lež může pomoci?

Kdo lže, ten krade. Lež má krátké nohy.. Na téma lež lze vymyslet nesčetně přísloví, která jsou svým způsobem založena na pravdě, nicméně existují situace, kdy vám drobná lež může pomoci, nebo také značně ovlivnit chování jiných lidí. Kdy se za drobnou lež tedy nemusíte stydět a v jakých případech je rozhodně lepší, říkat pravdu?

Lež versus diplomacie

Není lež jako lež, o tom snad již nemusíte polemizovat. Zatímco některá lež může ublížit či manipulovat s lidmi, jiná může velmi dobře pomoci a lze ji také nazvat jako ,,neříkání pravdy". Některé, takzvané mlžení, souvisí s jistou dávno diplomacie, kterou se rozhodně nemůže pyšnit každý člověk. Naučit se informace sdělovat jemně, citlivě a ne na přímo, je doménou spíše empatických jedinců, kteří hledí na city ostatních lidí. Obzvláště, jedná-li se o vaše blízké, rodinu a přátele, naučte se jednat diplomaticky a špatné zprávy sdělovat tak, aby nikomu a nikdy neublížily.

Informace, které se vás netýkají

Velmi obtížně se druhé straně sdělují informace, které se vás netýkají. Vaši blízkou kamarádku podvedl přítel a vy jste se o tom dozvěděli? Pak je před vámi takřka Sofiina volba, zda informaci přítelkyni předat, či nikoli a jakou formou celou situaci zaobalit. Můžete sice říct pravdu, čímž se ale dostanete do pozice prostředníka, se kterým to často nedopadne dobře. A nebo použijte alibistickou odpověď, kdy kamarádku pošlete, ať si s přítelem promluví sama a vše si s ním vyřeší osobně a bez vašeho zásahu. Jak se k situaci postavíte potom, jež již na vás.

Dojem pomocí drobné lži

Někdy se drobnější lži uchýlí i osoby, které zpravidla nelžou a ulhané lidi nevyhledávají, ba jimi dokonce pohrdají. Pokud ale chcete udělat na někoho dobrý dojem, ať už se jedná o konzultanta na přijímacím pohovoru nebo o vysněného partnera, možná se i vy uchýlíte k drobné lži, která by mohla hrát ve váš prospěch. ,,Ano, absolvovala jsem roční stáž. Moje oblíbená zábava je sbírání známek…" Ve skutečnosti vaše stáž trvala sotva pár měsíců a známky ze srdce nenávidíte? Záleží pouze na vás, jestli lstí získáte práci snů, kterou budete zvládat anebo vám podlehne osudový muž, kterému fakt, že známky nesbíráte, ve výsledku nebude vadit.

Článek Kdy drobná lež může pomoci? byl publikován 3. listopadu 2014 v 19.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...