Jak dnešní děti přimět k fyzické aktivitě?

Tagy:  děti, sport, kroužky, záliby, aktivita, obezita, výchova, zdraví, rodina

Sponzorované odkazy:

Jak dnešní děti přimět k fyzické aktivitě?

Možná si matně vzpomínáte, jak jste jako děti celé dny běhaly venku a vracely se v pozdních večerních hodinách, s odřenými koleny a zabláceným oblečením. Vzhledem k enormnímu pohybu jste pravděpodobně byli ,,samá ruka, samá noha" a dobře vám trávilo. Kde jsou ty časy, kdy byly děti tolik aktivní a radovaly se z maličkostí? Dnešní ratolesti zajímá pouze televize, počítač a bohužel už i sociální sítě. Dle statistik je také každé druhé dítě obézní, což je poměrně děsivé a alarmující zjištění, se kterým by rodiče měli něco dělat. Argumentem, že na své dítě nemáte čas a že ho pohyb nebaví to začíná, obíháním doktorů pokračuje…

Nedostatek pohybu a obezita vedou ke zdravotním potížím

Nedostatek pohybu je jedna věc, nicméně u dětí, které se vyvíjejí, je podstatný, neboť jde ruku v ruce s ukládáním tuků, které vedou samozřejmě k obezitě. Zatímco dospělý člověk si dokáže snadno srovnat priority, dětem se sladkosti a nezdravá jídla velmi obtížně odpírají. Pokud vaše dítě jí normálně a rozhodně se nedrží diet, pak by s pohybem mělo začít co nejdříve, aby se stal jeho přirozenou součástí. Staré a velmi významné rčení praví, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Svatá pravda, nutit dospívající ratolest k pohybu, je totiž takřka nadlidský úkol…

Obezita obecně vede ke spoustě zdravotních obtíží, o tom není pochyb, nicméně jakmile má dítě ve svém věku vyšší cholesterol, těžko se těchto problémů bude zbavovat a navíc si koleduje o cukrovku, která jeho život ovlivní už na vždy. Nedopusťte, aby se vaše dítě stalo každým druhým obézním, vyplývajícím z výzkumu a začněte s prevencí co nejdříve.

Autor: MC1 Chris FaheyAutor: MC1 Chris Fahey

Pohyb již od kolébky

Čím dříve se dítě začne aktivně hýbat, tím samozřejmě lépe, neboť se sport stane jeho přirozenou součástí a dítě jej bude doživotně vnímat jako běžnou věc, nikoli něco, co je otravné. S batoletem můžete začít chodit na plavání, s dvouletou holčičkou například na dětské tanečky a již od 4 let se děti mohou aktivně věnovat kroužkům pohybu jako je atletika, hokej, fotbal, jiné kolektivní hry a podobně. Do svého harmonogramu také zařaďte pravidelné rodinné procházky, jízdu na kole, golf a zkrátka vše, co by vás všechny mohlo bavit.

Třídění sportu s přibývajícím věkem

Děti samozřejmě rostou a je zcela logické, že si sami dokáží říct, co je naplňuje a co nikoli. Pokud vám po několika letech florbalu dcera řekne, že chce s tímto sportem skončit, nezoufejte a raději najděte takovou alternativu, která bude dítko bavit a naplňovat.

Sport a pohyb na prvním místě

Dnešní moderní technologie jsou neuvěřitelně zrádné a děti se jimi nechají snadno strhnout. Pokud nechcete mít dítě závislé na počítači nebo televizi, stavte pohyb, sportování a další koníčky vždy na první místo. Dítěti tak přirozenou cestou vštípíte priority, které se nebude pokoušet měnit.

Autor: BrookieAutor: Brookie

Článek Jak dnešní děti přimět k fyzické aktivitě? byl publikován 4. prosince 2014 v 16.00 v rubrice Zdraví, Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...