Potraviny pro celiaky budou od roku 2015 zřejmě levnější

Tagy:  celiakie, bezlepková dieta, gluten, potraviny, alergie, strava

Sponzorované odkazy:

Potraviny pro celiaky budou od roku 2015 zřejmě levnější

Bezlepková dieta je zatím jedinou plnohodnotnou možností „léčby“ intolerance lepku. Dodržovat bezlepkovou dietu ale není vůbec laciná záležitost.

Autor: EsthefanyVAutor: EsthefanyV

Bezlepkové potraviny mohou od počátku roku 2015 výrazně zlevnit. Sněmovna totiž schválila pozměňovací návrh zákona, díky kterému mají suroviny určené k výrobě potravin pro celiaky nově patřit do nižší desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Vše nyní závisí na schválení Senátu Parlamentu ČR. Tato změna se pozitivně dotkne více jak 40 tisíc Čechů, kteří mají celiakii diagnostikovanou. Mnoho Čechů však stále neví, že jejich tělo lepek netoleruje, počet celiaků v Česku tak může představovat až sto tisíc lidí.

„Léky na celiakii neexistují. Jediným řešením, jak se nepříjemných příznaků zbavit, je přísná bezlepková dieta. Cena bezlepkových potravin – jako je speciální mouka nebo těstoviny – je stále velký problém. Pokud se bezlepkové suroviny dostanou do nižší sazby DPH a sníží se jejich cena, bude to pro mnohé celiaky znamenat zlepšení jejich života,“ uvádí MUDr. Eva Matoušková, praktický lékař pro děti a dorost z Telče. Lidé s celiakií mají poškozenou sliznici tenkého střeva, která se stává více propustnou pro různé molekuly a spouštěče autoimunitního procesu. Nerozpoznaná a neléčená celiakie může vést i k závážnějším nemocem onkologického charakteru.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Potraviny pro celiaky budou od roku 2015 zřejmě levnější byl publikován 29. prosince 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...