Jak znovu nezačít kouřit?

Jak znovu nezačít kouřit?

Kouření je zlozvyk, který se buduje několik let, proto je logické, že i při jeho odvykání to bude dlouhodobý proces. Pokud se již kuřák rozhodl skoncovat s kouřením, budou se mu do cesty stavět nejrůznější překážky. Jak si s nimi poradit a neztratit vůli se dočtete v následujícím článku.

Závislost na nikotinu je označovaná za nemoc a je tedy nutné ji léčit. Stejně jako po každé nemoci je nutné se chránit před jejím návratem, i v závislosti nikotinu existují způsobit, jak zabránit k opětovnému návratu závislosti.

Vše pryč

Zbavit se všeho, co je spojené s kouřením, hlavně v počátcích, podpoří odhodlání. Pokud se v kuřákově domácnosti přestanou objevovat popelníky, zapalovače a jiné předměty připomínající cigaretu lépe se mu podaří zapomenout na svou chuť na cigaretu. Vhodné je na místa, kde se předměty vyskytovaly umístit například květiny nebo lístečky s motivujícími hes­ly.

Nekuřácké prostory

V počáteční fázi i sebevíce přesvědčený abstinent v místnosti, kde se kouří, málokdy ovládne svou chuť. Je tedy vhodné se takovým místům vyhýbat, stejně jako lidem, kteří kouří. V dnešní době se zákazem kouření ve veřejných prostorách a se stále přibývajícím počtem nekuřáckých podniků se dá pachu z cigaret úplně vyhnout.

Žádné tabákové výrobky

Nestačí říct ne jen cigaretám. Sice jsou tím nejškodlivějším tabákovým výrobkem, ale doutníky a dýmky na tom nejsou o moc lépe. Proto je nutné odmítat jakékoliv nabídky výrobku s nikotinem. Okolí pochopí odmítání a dále již nebude kuřákovi cigaretu nabízet.

Seznam

Důležitým krokem a obrovskou motivací je se si vše, co je na kouření škodlivé a ve všem je omezující. Protože co je psané, to je dané. A tak když je seznam kompletní, poslouží jako odstrašující pomůcky bránící k návratu. Obdobně slouží si seznam s pozitivy, které se dostaví po úspěšném vyléčení.

Je to zlozvyk

Kouření je zvyk, který se pěstoval dlouhodobě. To je důvodem proč se kouření stává jakýmsi rituálem, který je při odvykání kouření nutné nahradit jiným. Častým problémem se stávají ruce, bývalý kuřák neví co s nimi. Cigaretu v ruce lze nahradit míčkem a cigaretu v puse žvýkačkou, párátkem nebo lízátkem.

Nabitý program

Cigaretou, i když nevědomě, kuřák nahrazoval dlouhé chvíle. V době odvykání, tak vznikají volná okna. Je tedy nutné vymyslet plán a aktivity, které volná okna zaplní. Dobré je se začít věnovat sportu, zvýší se tím i kondička. Nebo moderní technologie mobilní telefon s internetem, s hrami nebo kniha či časopis.

Biorezonance

Součástí každého odvykání jsou abstinenční příznaky. U závislosti na nikotinu to jsou motání hlavy, třes ruku, sucho v ústech, podrážděnost. Při správné léčbě se jich dá lehce zbavit. Velmi účinnou metodou se osvědčila biorezonance. Ta dokáže odstranit veškeré abstinenční příznaky a tak zlehčit cestu za cílem. Ovšem i v tomto případě platí, že bez vůle není cíle.

Pár rad nad zlato

Při chuti na cigaretu existují postupy první pomoci:

  • Pít pomalu vodu a chvíli j podržet v puse, aby se udržela její chuť
  • Zhluboka se nadýchnout a pomalu vydýchnout
  • Cvičení a fyzická námaha
  • Vydržet, po minutách se chuť zmenší

Článek Jak znovu nezačít kouřit? byl publikován 8. ledna 2015 v 20.00 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...