Test kupovaných listových těst - některá jsou závadná!

Tagy:  listové těsto, test listových těst. kupované těsto, trans mastné kyseliny, tuky, aroma

Sponzorované odkazy:

Test kupovaných listových těst - některá jsou závadná!

Kupované listové těsto se ve spoustě domácnostech stalo jakousi nezbytností, která je stále v mrazáku, připravena na nečekaný příchod návštěvy nebo pro přípravu rychlého štrůdlu či jiné pochoutky ke kávě a čaji o páté. V dnešní hektické době, kdy lidé tráví většinu času v zaměstnání, je zcela pochopitelné, že se nechtějí hodiny připravovat s domácí variantou těsta a raději sáhnou po té, co jim usnadní práci. Věděli jste však, že některá kupovaná těsta obsahují tolik škodlivých látek, že jsou až závadná?

Pravděpodobně byste si řekli, že takové klasické listové těsto obsahuje sotva pár surovin, jako tomu u většiny těst bývá. Postačí vám mouka, vajíčko, máslo a možná trochu mléka či kypřícího prášku. Jakmile se ale podíváte na obal kupované varianty listového těsta, zděšením zjistíte, že kromě klasických produktů se v hotovém výrobku nachází spousta přidaných „dobrot“, které jsou nejenom zcela zbytečné a na chuti nijak nepřidají, ale především neprospějí vašemu zdraví a už vůbec ne zdraví menších dětí…

Dobroty babičky Kláry

veškeré produkty těmito obdobnými lidovými názvy bývají u spotřebitelů nejpopulárnější a není se čemu divit. Naše babičky vždy vařily a pekly z kvalitních a dostupných surovin a veškeré pokrmy byly jednoduše výtečné. Proto v obchodech, zcela přirozeně, sáhnete po něčem takové. Listové těsto Dobroty babičky Kláry od společnosti Novaco, je však tím nejhorším, co můžete koupit. Obsahuje tak enormní množství trans mastných kyselin, že by jej v jiných zemích bylo zakázáno prodávat. Laicky řečeno, v tomto výrobku je tuku 3× více, než povolují normy například v Dánsku. Konzumací tohoto listového těsta si tak zaděláváte na problémy s cholesterolem, ucpání cév a mnoho dalšího.

Autor: LudekAutor: Ludek

Listové těsto Sláma

Listové těsto Sláma je dalším z produktů, kterým byste se v prodejnách s potravinami měli obloukem vyhnout. Rovněž totiž obsahuje neuvěřitelně vysoké množství trans mastných kyselin, a to až dvojnásobek běžně povolené dávky. Trans mastné kyseliny se v olejích, které se do kupovaných listových těst používají, běžně nevyskytují, avšak vznikají průmyslovým upravováním surovin. V tomto výrobku dále nechybí ani máslové aroma, které by těstu mělo dodat onu domácí máslovou chuť.

Listové těsto Globus

Naštěstí se najdou i taková kupovaná listová těsta, která nejenom, že nejsou zdraví škodlivá, ale dokonce si na nich můžete i dobře pochutnat. Jedním z nich je například rozválené chlazené listové těsto z Globusu, které obsahuje pouze 0,57 procent trans mastných kyselin a překvapivě žádná zbytečná aromata, na podpoření chuti.

Melites

Pak je zde také chlazené listové těsto značky Melites, které je sice méně známé, avšak o to kvalitnější a chutnější. Když se podíváte na obsah oněch nebezpečných trans mastných kyselin, v produktu jich najdete pouze 0,04 procent, což je absolutní rekord mezi všemi tetovanými výrobky. Dalším pozitivem je také fakt, že je produkt poměrně levný. 100 gramů chlazeného těsta vás vyjde na 5 korun.

Autor: HadonosAutor: Hadonos

Článek Test kupovaných listových těst - některá jsou závadná! byl publikován 30. ledna 2015 v 00.00 v rubrice Zdraví, Zdravá výživa a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...