Známkování aneb jak přistupovat k prospěchu vašich děti?

Tagy:  prospěch, známky, škola, vyučování žáci, pedagog, rodič

Sponzorované odkazy:

Známkování aneb jak přistupovat k prospěchu vašich děti?

Jakmile dítě nastoupí na Základní školu, okamžitě skončí veškeré hraní, spaní po obědě a přijde na řadu řád, který každá, školou povinná ratolest, musí dodržovat. většina dětí je s touto novinkou dobře obeznámeny a do školského systému vkročí správnou nohou, dodržování jistých pravidel a pak není problém. Co ale některé děti příliš nezvládají, jsou některé předměty, ze kterých nemají vždy jedničky. Rodiče pak mnohdy viní školu, pedagoga anebo svého potomka, který je údajně líný, lehkomyslný a nebo dokonce hloupý. Uvědomte i však, že důvodem špatných známek může být pouze fakt, že na určitou problematiku daného předmětu dítě ještě nedospělo anebo k němu nenašlo tu správnou motivaci. Jak přistupovat k celkovému prospěchu dětí tak aby v budoucnu neměla ze známek trauma?

Autor: HidrafilAutor: Hidrafil

Špatná známka neznamená nízké IQ

Nejedno dítě dostalo již ve velmi brzkém věku špatnou známku, to ovšem zdaleka není důkazem že by bylo méně inteligentní, než ,jedničkáři". Když se podíváme do minulosti, ti největší myslitelé lidstva jako fyzik Albert Einstein, Izac Newton nebo filozof Emanuel Kant dostávali na základních školách pětky prakticky neustále a jejich rodiče zvažovali i speciální třídu se zaměřením na problematické děti. Důvodem však nebyla jejich hloupost či snad negramotnost, nýbrž fakt, že je natolik fascinoval jiný předmět, že se jednoduše nedokázali soustředit a dostatečně zajímat o ten aktuální který zrovna probíhal. A vaše dítě na tom může být obdobně. Možná má špatné známky právě proto že místo matematiky našlo zalíbení v českém jazyce nebo naopak. Jak tedy v takovém případě postupovat?

Snažte se zjistit příčinu

Než začnete dítě bít nebo kárat, snažte se vždy zjistit příčinu a nebojte se oslovit daného pedagoga, který výuku vašeho potomka sleduje. Svoji ratolest doma důkladně a především v klidu vyzpovídejte a také se ji pokuste danou látku vysvětlit. Pokud ji pochopí, téměř na poprvé a zdánlivě nebude mít s výpočty nebo s gramatikou problém přejděte k druhému kroku, kterým je objasnění dítěti důležitost určitého předmětu.

Když se přidají další obtíže

V průběhu vašeho průzkumu můžete také například zjistit že vaše dítě za nepochopení látky či její naučení, opravdu nemůže. čím dál více rodičů se například setkává s problémem dyslexie nebo dysgrafie, kdy dítě nedokáže souvisle číst, neporozumí gramatickým pravidlům a klasický diktát je pro něho takřka nadlidský úkol. S takovým žáčkem je třeba mít trpělivost, a to nejenom doma, ale i ve školní lavici, což by měl učitel respektovat. Nicméně ani tyto poruchy nejsou ,,neléčitelné". Pokud budete pravidelně navštěvovat specialistu a dítěti se s daným problémem opravdu věnovat, může dojít k tak rapidním pokrokům a změnám, že v pozdějších letech nepoznáte rozdíl.

Autor: Tomas LopataAutor: Tomas Lopata

Článek Známkování aneb jak přistupovat k prospěchu vašich děti? byl publikován 1. února 2015 v 12.00 v rubrice Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...