Barevná dieta jako módní hit - jak to s ní vlastně je?

Tagy:  hubnutí, barevná dieta, stravování, strava, jídlo, kilogramy, zdraví

Sponzorované odkazy:

Barevná dieta jako módní hit - jak to s ní vlastně je?

Dieta je pojem, který se objevuje dnes a denně prakticky všude. Vidět jej můžete téměř v každém časopise, obzvláště v ženských magazínech, dále pak v televizních reklamách a nutno podotknout, že i na některých ženách. Dieta by údajně měla sloužit ke shazování kilogramů a být tak rychlou a účinnou cestou ke krásné postavě. Ohledně diet se vedou neustálé debaty a většina odborníků a lékařů s nimi striktně nesouhlasí. Pokud vy diety držíte a nedáte na ně dopustit, pak vás určitě bude zajímat tato novinka s poetickým názvem barevná dieta. Jak to s její účinností vlastně je a pro vůbec vznikla, se dozvíte v následujících několika řádcích.

Princip barevné diety

Jak již název napovídá, barevná dieta nejspíš souvisí s barvami a ano, opravdu tomu tak je. Principem tohoto dietního režimu je konzumace stejně barevných potravin celý den. Připadá vám takové stravování stupidní, až úsměvné? Věřte nebo ne, barevnou dietou se řídí spousta lidí a dokonce i celebrit na celém světě. Jakou barvu budete který den jíst je zcela na vás, nicméně nesmíte do jídelníčku vpustit žádnou jinou. Například v červený den můžete sníst vše, co je červené. ideálními potravinami jsou tak rajčata, červená jablka, papriky, červené maso, ředkvičky a pokud narazíte na další červené dobroty, bod pro vás. Pokud však dostanete chuť třeba na mléko nebo tvaroh, musíte si počkat na bílý den, který může následovat hned po dni červeném. A jaký by údajně barevná dieta měla mít smysl? někteří dietologové se domnívají, že stejně barevné potraviny obsahují obdobné živiny, tudíž do sebe dostanete vše potřebné, aniž byste strádali.

Autor: KakoozaivanAutor: Kakoozaivan

Jak je to ve skutečnosti?

Realita je ale trochu jiná a ač je myšlenka barevné diety sice zajímavá, o její účinnosti lze vážně polemizovat a neexistuje příliš důkazů o jejím pozitivním výsledku. Fakt, že budete denně konzumovat pouze potraviny jedné barvy v domnění, že do sebe dostanete všechny potřebné živiny, má přesně opačný efekt. Jakmile budete mít zelený den, špenát, římský salát, zelená paprika, okurka i zelené jablko a avokádo vám rozhodně nedodají vše. Budete mít enormní zásoby vitamínů a vlákniny, nicméně po sacharidech a především bílkovinách ani stopy. Jakmile naopak nastane bílý den a vy budete jíst stále jen mléčné výrobky od tučných sýrů přes kefír až po smetanu a vejce, dostanete se na neuvěřitelně vysokou energetickou hladinu a o zvýšeném cholesterolu raději nemluvě. Názory lékařů a výživových expertů se v tomto ohledu jednoznačně shodují. Barevná dieta je nesmyslem, který vám může narušit metabolismus, zpomalit spalování a ještě vás ohrozit na zdraví.

Proč lidé barevnou dietu drží?

Do stáváme se k otázce, proč lidé vůbec barevnou dietu drží. Odpověď je naprosto jednoduchá a pochopitelná. Porozumět zdravému životnímu stylu chce nejenom čas, ale také informace a barevná dieta natolik triviální, že se ji kde kdo pokusí vyzkoušet. Pakliže vám ale na vašem zdraví záleží, raději se ji vyhněte velikým obloukem.

Autor: Mk2010Autor: Mk2010

Článek Barevná dieta jako módní hit - jak to s ní vlastně je? byl publikován 5. února 2015 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...