Co pomůže na bolest?

Tagy:  bolest, krk, hlava, ibuprofen

Co pomůže na bolest?

Zdraví máme jen jedno, je to dar, který bychom si měli pečlivě bránit. Po celý rok na nás ale „číhá“ mnoho nástrah jako jsou nachlazení, onemocnění a bolesti. Nenechte se proto zaskočit žádnou bolestí.

Bolest

Co je to vlastně bolest? Většina jedinců se domnívá, že bolest stejně jako nemoc patří k životu a když přijde, musíme jí nějak „přetrpět“. Není to pravda. Obecně lze bolest charakterizovat jako reakci organismu na škodlivý podnět, kterým může bát třeba naraženina, zánět, úraz nebo zlomenina. Jistě mi dáte za pravdu, že bolest určitě každý v životě zažil. Bolest je jakýmsi signálem toho, že se děje něco špatně. Dělí se na akutní a chronickou.

Druhy bolestí

Akutní bolest je taková bolest, která přímo souvisí s vyvolávající příčinou. Může být doprovázena i dalšími reakcemi organismu – může se jednat o bušení srdce, vysoký krevní tlak, úzkost apod. Tato bolest ustává. Chronická bolest není doprovázena dalšími reakcemi, protože si na ni nemocný zvykne. Trvání chronické bolesti je delší než 3 – 6 měsíců. Léčba takové bolesti je složitější, většinou musí být doprovázena celou řadou odborníků a specialistů.

Bojujeme s bolestí

Bolest můžeme tlumit hned několika způsoby. Dají se využívají farmakologické prostředky, tedy léky proti bolesti, tak i různé nefarmakologické přístupy (jóga, editace, tanec, hudba, hypnóza atd.).
Mezi nejčastější léky proti bolesti jsou ve formě tablet, gelů, čípků, kapiček, mastí a náplastí.

Léky proti bolesti

Jedná se o tzv. analgetika, které se dělí do třech skupin. První stupeň jsou mírné až středně silné bolesti, kam patří mimo jiné ibuprofen, paralen, aspirin a celá řada dalších léků. Tyto léky není vhodné mezi sebou kombinovat. Ibuprofen je protizánětlivý léčivý přípravek, který také snižuje horečku a ulevuje od bolesti.
Další stupeň léků je pro silné a kruté bolesti, tzv. slabé opioidy. Patří sem tramadol a kodein.
Poslední stupeň léků jsou silné opioidy, určené proti nesnesitelným a nejsilnějším bolestem. Základním lékem je zde morfin.

Bolest v krku

Jistě víte, jak bolí v krku. Někdy je bolest přímo nesnesitelná, může se jednat o škrábání, pálení, píchání nebo potíže při polykání. Tou nejčastější příčinou bolesti v krku je zánět. V případě, že vás začne bolet v krku, na nic nečekejte a objednejte si ten správný lék proti bolesti. Na stránkách sos-lekarna.cz najdete rovnou celou řadu léků, které jsou ve formě pastilek, kloktadel či sprejů.

Článek Co pomůže na bolest? byl publikován 24. února 2015 v 23.30 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...