Špatně spíte? Na vině je stres a nevhodný jídelníček

Tagy:  stres, nemoci, odpočinek, energie, jídelníček, strava, jídlo

Sponzorované odkazy:

Špatně spíte? Na vině je stres a nevhodný jídelníček

Spánek je pro lidský organismus neuvěřitelně důležitý, o tom není pochyb a i když většina lidí o tomto faktu velmi dobře ví, málo kdo spánku přikládá takovou váhu. Během spánku však tělo i mysl procházejí řadou změn, které mají dopad na celkový organismus a jeho funkce. Během spaní totiž pracuje metabolismus, látková výměna, obnova kožních buněk a mnoho mnoho dalšího. Pokud spíte pravidelně okolo 5 hodin, možná bojujete s nadváhou a špatnou pletí. Existují však jedinci, kteří spí velmi málo zcela nedobrovolně a dokonce by naopak rádi prožili ničím nerušené snění. Patří k nim i vy? Pak zjistěte, z jakého důvodu se ráno budíte více unaveni, než v době, kdy se ukládáte ke spánku.

Stres jako nepřítel zdraví

Ať už vás trápí jakákoliv nemoc nebo trable, můžete si být prakticky jisti, že za tím vždy, alespoň částečně, stojí stres. Tento faktor sice obklopuje všechny lidi a pro některé se stal dokonce nejlepším přítelem, nicméně rozhodně nemá dobrý vliv na tělo ani duševní stav jedince. Stres oslabuje imunitu a celkovou obranyschopnost, může vést k tloustnutí nebo naopak k nepřiměřenému hubnutí, rapidně zhoršuje stav pleti, vlasů, nehtů a podobně. Stres má také velmi negativní dopad na psychiku člověka, kterého může dohnat až k antidepresivům. Pakliže se neustále nacházíte ve stresových situacích, které řešíte nejenom v zaměstnání, ale také doma, nelze se divit, že vám nedají spát a doprovázejí vás ve chvíli, kdy byste měli nerušené snít. Co tedy dělat, pakliže se stresem žijete a necháte si jím narušovat své zdraví a spánek? Naučte se pár jednoduchých a opravdu efektivních triků, které vás od stresových situací odpojí alespoň na chvíli.

Přes spaním si v klidu sedněte na postel, vypněte veškerou elektroniku a snažte se z hlavy vyhnat všechny stresující myšlenky, a to s tím, že je vyřešíte následující den a nyní se budete oddávat pouze a jenom spánku. Vypijte si také heřmánkový čaj, který uklidňuje a spánky si promněte esenciálním olejem s výtažky bylinek. Po ulehnutí do postele zcela vypněte a nechte trable zase na další den.

Autor: Pink Sherbet PhotographyAutor: Pink Sherbet Photography

Jídelníček po zdravý spánek

O tom, že by se měl člověk stravovat zdravě, vyváženě a pravidelně se vedou neustálé diskuze a pravdou je, že se těmito kritérii příliš lidí neřídí. Příčinou je poté obezita, nespočet zdravotních komplikací, a to tak fyzických, tak psychických a spousta dalších faktorů, které značně ovlivňují život. Jedním z významných příčit špatného spánku může být právě nevhodná skladba jídelníčku a také zařazení potravin, které zdraví opravdu příliš neprospívají. Pakliže jste si vědomi, že vaše stravování není stoprocentní a často vás trápí zažívací obtíže, měli byste svůj životní styl změnit.

V první řadě se zaměřte na dobu, kdy konzumujete poslední jídlo a také si všimněte, o jaký druh potravin se jedná. Pakliže si v 10 hodin večer dáte smažené chipsy, čokoládu, salámy nebo těžké sýry, nelze se divit, že nemůžete spát. Tělo tyto kalorické a bomby nestíhá zpracovat a organismus tak pracuje na plné obrátky v době, kdy by měl být v klidovém režimu. Poslední jídlo si proto dopřejte minimálně 2 hodiny před spaním, a to takové, které bude lehčí a snadno stravitelné. Pozor dejte také na alkohol, který dráždí žaludeční šťávy a žáhu, jejíž pálení vás může zlobit opravdu celou noc.

Článek Špatně spíte? Na vině je stres a nevhodný jídelníček byl publikován 19. března 2015 v 16.00 v rubrice Zdraví, Zdravá výživa a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...