Přepracování - pouhá fráze či boj o život?

Tagy:  práce, zaměstnání, nemoc, kolaps, zdraví, život

Sponzorované odkazy:

Přepracování - pouhá fráze či boj o život?

Mnoho lidí zpětně pomlouvá komunismus a nemůže si vynachválit dnešní dobu. Samozřejmě, svobodu a demokracii nelze ničím nahradit, nicméně tehdy byla jistota práce, stálého platu, bydlení, jídla a lidé sice měli stejné možnosti, avšak odpadl jim onen stres z obživy. Dnes se lidé hodí za kariérou, chtějí vydělávat stovky tisíc korun a pokud se rozhodli vystoupit za zaměstnaneckého kolotoče a postavit se na vlastní nohy, často se dostanou do začarovaného kruhu, díky kterému pracují i 12 hodin denně. Chtít se mít dobře ji jistě skvělý cíl a chtít zabezpečit svoji rodinu a odkázat něco dětem je rozhodně priorita, nicméně neměla by ohrozit váš život.

Každý zná pocit, kdy přijde unavený z práce domu a nejraději by si lehl k televizi a už vůbec nic nedělal. Někdo tento stav nazve přepracováním, nicméně se jedná o pouhou únavu a možná lehké vyčerpání, které s chvilkovým odpočinkem nebo spánkem samozřejmě odezní. Klasické přepracování má však daleko složitější a rizikovější průběh a co hůř, může vás opravdu ohrozit na životě.

Přepracování jako novodobá nemoc

K přepracování se nedostanete ze dne na den, jedná se o souhrn faktorů, které se nasčítávají za několik týdnů, ba dokonce měsíců. O to fatálnější pak mohou být následky. Přepracování se stalo nemocí 21. století, neboť lidí, kteří neznají konec pracovní doby a kteří mají své zdraví a své vlastní zájmy až na posledním místě, je neuvěřitelně moc a bohužel jich stále přibývá.

Autor: Mad WraithAutor: Mad Wraith

Přepracování hrozí především těm lidem, kteří v zaměstnání tráví denně 10 hodin, ne-li dokonce více, kteří málo spí, nepravidelně se stravují a když už, tak velmi nezdravě ba dokonce fast foodově, nesmíme opomenout ani nedostatek tekutin, avšak přemíru energetických nápojů nebo kofeinu. Takový režim je, z dlouhodobého hlediska, pro organismus nemožný a je zcela pochopitelné, že jej nemůže snášet do nekonečna.

Příznaky přepracování

Příznaky přepracování rozhodně nejsou únava nebo lehká bolest hlavy. Zpravidla se jedná o celkový kolaps organismus, omdlení nebo dokonce ztráta vědomí, které vás přivedou až do nemocnice. Než však k tomuto dojde, jedinec obvykle cítí slabost, malátnost, třes v rukou nebo nohou, často rozmazané vidění a někdy špatnou motoriku. Příznaky přepracování se někdy mohou podobat i infarktu.

Rizikové skupiny

Určit jednoznačně rizikovou skupinu a naopak jinou vyřadit, je složité, neboť přesčasy může mít i pokladní v supermarketu. Ovšem, dle statistik, jsou nejčastějšími případy přepracování lidé na vedoucích pozicích ve větších korporacích. Jsou to tedy ředitelé, manažeři či skupinový vedoucí projektů. Dále pak samozřejmě podnikatelé a soukromníci, na jejichž přítomnosti a práci stojí celý chod podniku. Patří sem ale také umělecká sféra jako herci, muzikanti, zpěváci, modelky a podobně.

Článek Přepracování - pouhá fráze či boj o život? byl publikován 30. dubna 2015 v 00.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...