Kalorie na talíři – jak mohou vypadat?

Tagy:  jídlo, potraviny, stravování, prázdné kalorie, zdravé stravování

Sponzorované odkazy:

Kalorie na talíři – jak mohou vypadat?

Zcela jistě pro vás není žádnou novinkou, že se potraviny člení dle nejrůznějších kategorií a také víte, že každá pochutina má nějaký počet kalorií. Čím více je potravina nezdravá, plná jednoduchých cukrů a tuků, tím více má přirozeně kalorií a opačně. Pokud se věnujete zdravému životnímu stylu a chcete mít líbivou postavu, s kaloriemi, především pak s těmi prázdnými, byste to rozhodně neměli přehánět. Kalorie na talíři mohou mít mnoho podob a někdy byste ani neřekli, jak mnoho kalorií se skrývá v tak malé porci jídla.

Co jsou to prázdné kalorie?

Pojem prázdné kalorie se vztahuje především k velmi nezdravému způsobu stravování, který zahrnuje nejčastěji fast foody, ale také typickou českou kuchyni nebo sladkosti, které tolik milují především naše děti. Prázdné kalorie se používá proto, že tyto potraviny obsahují nehodnotné prvky, které jsou sice velmi tučné a kalorické, ale naopak tělu nedávají nic prospěšného. Laicky řečeno, když sníte hranolky, dostanete do sebe spoustu tuku, soli a cukrů, tím také kalorie, kdežto výživová hodnota je naprosto nulová a váš organismus tak stále strádá a de facto hladoví, i když právě snědl velmi kalorické jídlo.

Autor: DAVID HOLTAutor: DAVID HOLT

Co jsou to prospěšné kalorie?

Pak jsou zde naopak kalorie tělu prospěšné, které byste měly přijímat výhradně. Pokud narazíte na potravinu s vyšším počtem kalorií, nemusíte se nutně děsit, že se jedná o produkt nezdravý, Existuje řada velmi zdravých pochutin, které jsou prospěšné pro celkový organismus, ale přesto obsahují více kalorií. Jsou to například ořechy, avokádo, tučnější sýry nebo tvarohy nebo sója a podobně.

Rozdíl mezi příjmem kalorií z potravin

Fakt, že je některé jídlo velmi kalorické ještě neznamená, že ho sníte mnoho a naopak. Například čokoládová tyčinka Snickers nebo Mars mají okolo 300 kalorií, mnoho cukrů a také tuků. Taková svačinka je proto z výživového hlediska zcela nevhodná. Oproti tomu stejný počet kalorií obsahuje například mísa salátu s kuřecím masem. No uznejte sami, že se jedná o opravdový rozdíl a asi netřeba vysvětlovat, co z pochutin vás zasytí více. Například cheesburger z oblíbeného fast foodu má okolo 450 kalorií a nutno podotknout, že se jedná o opravdu malou porci, která rozhodně není něčím, co by vám k obědu mohlo stačit. Oproti tomu obložená celozrnná houska je o polovinu méně kalorická a pokud obsahuje kvalitní šunku od kosti, sýr a zeleninu, jedná se o velmi vydatný oběd nebo večeři. Než se vrhnete na celé balení chipsu, přečtěte si, kolik obsahuje tuků a také soli, která je rovněž velmi nezdravá, neboť dopomáhá k dehydrataci organismu a tělo zavodňuje. Místo 600 kalorií slaných chipsů si raději nakrájejte jablko nebo plátky zeleniny. Chcete-li přeci jen hřešit, vsaďte spíše na ořechy.

Článek Kalorie na talíři – jak mohou vypadat? byl publikován 20. května 2015 v 15.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...