Jak vybrat správnou matraci - trochu Vám napovíme

Tagy:  spánek, spaní, odpočinek, relax, energie, zdraví

Sponzorované odkazy:

Jak vybrat správnou matraci - trochu Vám napovíme

Aby mohl lidský organismus dobře fungovat, potřebuje bezpodmínečně nutně zdravý spánek. Na kvalitě spánku se mimo jiné podílí také správně zvolené lůžko a především vhodná matrace.

Jaké požadavky by ideální matrace měla splňovat, jsme zjišťovali u specializovaného prodejce Matrace store.

– Trpíte bolestmi zad nebo krční páteře?
- Cítíte se unaveni a ne zcela v psychické kondici?
- Trápí Vás problémy se správným prokrvováním – krevním oběhem?
- Máte jiné obtíže se svaly nebo klouby?

Všechny tyto obtíže nemusí, ale můžou souviset s nevhodnou nebo starou matrací. Vhodnou volbou matrace tedy můžete předejít výše uvedeným zdravotním potížím.

Co Vám pomůže ke zdravému spaní?

Vaše zdravé spaní Vám pomůže zajistit vhodně zvolená zdravotní matrace. Materiály, ze kterých se vyrábí, splňují přísné evropské normy a navíc prošly náročnými klinickými testy a také obdržely certifikát jako „zdravotnický prostředek“. Tím je zaručeno, že jsou splněny veškeré požadavky na zdravé spaní. Zdravotní matrace je optimálně navržena pro potřeby lidského těla, ložná plocha je rozdělena do několika anatomických zón, tak aby co nejlépe odpovídala naší fyziologii a především má správnou tuhost odpovídající váhovému zatížení. Jen taková matrace se dokáže výborně přizpůsobit křivkám Vašeho těla a bude i optimální oporou pro páteř, ať už jste zvyklí spát na boku nebo na zádech. Pokud je tělo při spaní správně podepřeno, dokáže lépe zrelaxovat a vy se díky tomu více uvolníte. Ráno se budete cítit doslova jako znovuzrození a plní energie.

Jaké typy matrací jsou na trhu?

V současné době je na trhu velké množství druhů matrací. Vybírat si tak můžete z nejrůznějších typů a materiálů. Dnes se kromě nejvíce známých a také nejprodávanějších pěnových, klasických pružinových nebo latexových, setkáte také se stále oblíbenějšími a velmi komfortními matracemi z visco – elastické paměťové pěny nebo z BIO pěn, které se dokonale přizpůsobí tvarům lidského těla.adriana_vis­coviscofoam_sma­ll.jpgBIO pěny jsou určeny především pro alergiky, ale vhodné jsou pro každého z nás. Matrace store uspokojí v tomto směru každého zákazníka. Najdete zde matrace v běžných – standardních rozměrech, ale dokážou Vám vyrobit jakoukoliv matraci tzv. matrace na míru v jakémkoliv rozměru si budete přát.

Jak postupovat při výběru té správné matrace?

Je určitě dobré si dát pozor na velmi „levné“ nabídky nebo neznámé výrobce. Parametrů pro výběr matrace je více. Kromě požadovaného rozměru je asi nejdůležitějším faktorem tvrdost matrace (většina výrobců uvádí číselné označení čísly od 1 do 5, kde číslo 5 znamená již extrémně tvrdou matraci). Neměla by být příliš měkká, abyste nezpůsobili zdravotní problém Vaší bederní páteři. Naopak při spaní na příliš tvrdé matraci byste se mohli cítit po ránu otlačení a unavení. Většina matrací je dnes oboustranná, tak že si můžete vybrat měkčí či tvrdší stranu, podle toho, která Vám bude více vyhovovat. Další důležitý údaj, který potřebujete znát je maximální nosnost matrace. Maximální nosnost je dána použitými materiály a jejich objemovou hmotností. U matrací vyrobených z polyuretanových pěn se doporučuje více než 25 kg/m3, u studených pěn pak alespoň 35 kg/m3. Obecně platí, že čím mají pěny vyšší objemovou hmotnost, tím jsou odolnější vůči zátěži.Orion_mo­tor_T5_small.jpg Určitě je dobré dbát i na dostatečnou výšku matrace. Pro dospělého doporučujeme minimální výšku matrace alespoň 14 centimetrů. Pokud matraci uložíte na pevný rošt či desku, pak i více. Vyšším jádrem si zajistíte nejen vyšší komfort během spaní, ale také optimální rozložení váhy a současně lepší prokrvování těla. Ideální je, pokud máte možnost si matraci vyzkoušet alespoň krátkým poležením v prodejně, kde můžete dát na svůj prvotní pocit, protože ani pouhým stlačením rukou nebo tím, že si na matraci jen sednete, nic podstatného nezjistíte. Pro komfortní ležení je vhodné zvolit matraci složenou z více vrstev a ložnou plochou uspořádanou do anatomických – fyziologických zón. Pokud potřebujete matrace pro sebe a Váš protějšek, můžete zvolit dvě různé matrace, se stejnou výškou, ale s odlišnými parametry, protože každému může vyhovovat jiná matrace.

Pozná se kvalita matrace podle její ceny?

Můžeme říci, že pokud potřebujete kvalitní matraci pro trvalé spaní, nepořídíte ji pod cca 2 000,– Kč, tyto levné matrace jsou spíše vhodné maximálně pro příležitostné spaní. Už vůbec je nenaleznete v kategorii zdravotních matrací. Naopak matrace v ceně nad 10.000– Kč ve standardním rozměru je dle našeho názoru již „zbytečným luxusem“ aniž by Vám přinesla vyšší přidanou hodnotu, pokud se nejedná o nějakou speciální matraci, kde vysoká cena může mít své opodstatnění.

Jaký potah matrace máte zvolit?

Výběr potahu matrace je neméně důležitý. U naprosté většiny matrací je možné si vybrat ze široké nabídky kvalitních potahových tkanin od levných až po luxusní, pratelné, bohatě prošité, snímatelné, či s antialergickou úpravou. Takový potah, který můžete kdykoliv vyprat Vám zajistí nejen lepší hygienu lůžka, ale v případě těch kvalitnějších je zajištěn i lepší komfort ležení a dokonalý odvod vlhkosti. V současné době najdete na trhu i certifikované potahy, které pomáhají svoji speciální bioaktivní úpravou likvidovat až 100% roztočů – např. řada Greenfirst®. Ve společnosti Matrace store se setkáte s opravdovými profesionály, kteří Vám velmi rádi poradí s výběrem (pro Vás) té nejvhodnější matrace a v rámci dlouhodobé akce Vám doručí vybranou matraci zdarma až domů. Každý den máme pro Vás připraveny zajímavé akční nabídky a výhodné sety. Koupit u nás můžete například dvě matrace za cenu jedné nebo za zvýhodněnou cenu tzv. matrace 1+1.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Jak vybrat správnou matraci - trochu Vám napovíme byl publikován 8. června 2015 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...