Jak zamezit akné správnou péči o pleť?

Tagy:  Face-Up, akné, pupínky, problémy, pleť, Péče o pleť, lečba akné, kosmetika

Jak zamezit akné správnou péči o pleť?

Akné bývá jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže, se kterým se jednou za život setká cca 90 % lidí. Může se stát, že někteří mívají problémy v tomto směru celý život. Čeští vědci přišli na novou možnost léčby, která dokáže akné účinně ošetřit a utlumit.

Akné

Akné, nepříjemné a mnohdy i bolavé pupínky se objevují především na kůži s nejvyšší hustotou folikulů. Jedná se zejména o místa jako je obličej, hruď, záda a ramena. Většina lidí má akné zejména v době puberty a dospívání, kvůli nadměrné produkci mužských hormonů.
Příčinou akné bývají ucpané vývody žláz v důsledku nadměrné produkce kožního mazu. Příčinou tohoto ucpání se vytváří rohovinová zátka a nepustí maz ven. Pokračující stádium tlaku mazu může vyvolat i zánět.

Jak léčit akné

Akné se dá u žen léčit např. hormonální antikoncepcí, kterou dostanou na předpis u svého gynekologa. Další možnou léčbou bývají antibiotika, která vedou ke snížení mikrobů a ke zmírnění zánětů.
Utlumit a zmírnit zvýšené maštění kůže dokáže i izotretinoin, látka odvozená od vitaminu A. Uvolňuje ucpané vývody a dokonce působí protizánětlivě. Tato léčba (terapie) trvá několik měsíců.
Mezi lokální léčbu patří krémy, gely, chemický peeling a čistící pěny určené na uvolnění rohovinou ucpané vývody a omezují tvorbu mazu.

Další metody k odstranění akné

Protizánětlivě a také jako prevence jizev bývá často využíváno ošetření laserem či chladem, tzv. kryalizace. U závažnějšího postižení většími hnisavými projevy může být i chirurgický zákrok. Do této kategorie je zahrnuto např. drobné chirurgické zákroky jako vyříznutí cyst, chirurgické zbroušení pokožky nebo aplikace implantátů do jizev pod úrovní kůže.
Terapie laserem se volí nejen u aktivních stádií akné, ale také výsledných stavů po akné. Laser zmenšuje pigmentaci, zarudnutí a vybrušuje jizvy. Mezi absolutní novinky patří i dermarollery (válečky osázené mikrojehličkami), které bezbolestně pronikají do vrchní části kůže, což napomáhá ke zlepšení vzhledu jizev po akné. Akné může být odstraňování šetrnou extrakcí komedonů ručně nebo za použití speciálních nástrojů kosmetičky.

autor: Kinan Ayuautor: Kinan Ayu

Prevence akné

O pleť bychom se měli dostatečně starat, každé ráno a večer ji dopřát několik minut k čištění. Zvláštní pozornost bychom měli věnovat mimo jiné i příznivě vyvážené stravě. Doporučuje se konzumovat dostatek minerálů a vitamínů, velké množství ovoce a zeleniny, luštěniny a ryby. Pokud si přejete obohatit vaše tělo o další vitamíny, stojí za to zmínit zinek, který je celkově pro pleť jedním z nejdůležitějších.
Naopak se vyhněte alkoholu, kouření cigaret nebo konzumaci kořeněných a velmi mastných jídel. Negativně může působit i větší množství cukrů a sladidel.
V neposlední řadě bych ráda zmínila fakt, že i vnitřní pohoda organismu a psychika člověka výrazně ovlivňuje kožní onemocnění kůže. V případě, že vaše tělo budete neustále vystavovat stresu, je nasnadě, že se to projeví i na stavu zdraví pokožky.

Domácí bezbolestná léčba

Znáte Face-Up? Jedná se o unikátní metodu, která byla vyvinuta v Čechách. Dokáže projevy akné účinně utlumit díky třem druhům silových polí – magnetické, světelné a tepelné. Face-Up je jakýsi přístroj, který je určený zejména pro domácí použití. Urychluje metabolismus kožních buněk a díky tomu i proces hojení. Stačí jej zapojit do zásuvky, svítící stranou přiložit na postiženou kůži a pomalými pohyby přejíždět zhruba deset minut.
Je doporučováno používat tento speciální přístroj zhruba 2× denně (ráno a večer). Navíc tento přístroj je doporučován i proti vráskám.

Přístroj Face upPřístroj Face up

Článek Jak zamezit akné správnou péči o pleť? byl publikován 24. června 2015 v 21.15 v rubrice Krása. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...