Jak se nadobro zbavit lupů?

Tagy:  vlasy, zánět kůže, pokožka, suchá pokožka, hygiena, mytí vlasů, šampon

Sponzorované odkazy:

Jak se nadobro zbavit lupů?

Lupy, pravděpodobně jste se s nimi alespoň jednou za život setkali také. Malé částečky odumřelé kůže, které se objevují ve vlasech jsou pro většinu lidí typické a existují dokonce jedinci, co boj s odstraněním lupů již dávno vzdali. A co lupy vlastně znamenají? Ve své podstatě se jedná o zánět kůže, který se projevuje svěděním či pálením pokožky hlavy a jejím následným olupováním. Výraz zánět zní poměrně hrůzostrašně a obzvláště v případě, jedná-li se o vlasy, které by měly být vizitkou každého člověka. Nemusíte se však ničeho děsit, neboť lupy nejsou nebezpečné ani je není třeba léčit speciálními přípravky a navštěvovat lékaře. Nicméně pravdou je, že je jejich výskyt velmi nepříjemný a i krásné vlasy může kazit. Jak se tedy lupů jednou pro vždy zbavit, aby vaše kadeře opět zážily zdravým a byly plné lesku a života?

Pozor na extrémní mytí

Někteří jedinci žijí v domnění, že čím častěji si vlasy budou mýt, tím je větší pravděpodobnost, že se nepříjemných lupů zbaví. Ovšem opak je pravdou. Lupy mohou vznikat ve dvou rovinách. Jednak v případě, kdy je pokožka hlavy mastná, čili nečistá a poté naopak kdy je přesušována. Jakmile budete pokožku hlavy vystavovat neustálému kontaktu s vodou a následným suchem, začne se olupovat a tím výskyt lupů podněcovat. Vlasy si proto myjte dle potřeby tak, aby byly čisté, nikoli však z pocitu, že byste se pomocí vody a šamponu měli zbavit oněch lupů.

Autor: Betsy JonsAutor: Betsy Jons

Dodržujte hygienu

Jak bylo již zmíněno, naopak se lupům může také velmi dobře dařit v mastném prostředí, kde se výborné množí bakterie, jež tvorbu lupů povzbuzují. Pakliže máte vlasy často, lidově řečeno, mastné, pak se s lupy budete potýkat velmi dlouho. Doporučené mytí vlasů je 3× až 4× týdně, nicméně máte-li mastnější pokožku, nebraňte se mytí hlavy ob den.

Střídejte šampony

Zvykli jste si na jeden určitý šampon, na který nedáte dopustit a používáte jej neustále? Pak jste možná již zpozorovali návrat nebo nový výskyt lupů. Jak je to možné, když vám vlastně přípravek skvěle vyhovuje a splňuje všechny potřebné požadavky? Pokožka hlavy si na ph výrobku velmi rychle zvykne a často začne být intolerantní. Šampony a veškeré balzámy na vlasy je proto dobré střídat, a to ideálně po 2 měsících. Pokud máte rádi určitou značku, pořiďte si o ni hne několik variant šamponů, a ty pravidelně střídejte.

Myslete na to, že jsou lupy infekční

Málo kdo si pravděpodobně uvědomuje, že jsou lupy, jakožto zánět vzniklí z bakterií, vlastně přenosné a nakažlivé. I když jste doposud lupy netrpěli nebo se vám vrací v různých intervalech, snadno je můžete chytit od někoho jiného nebo se naopak vy stanete přenašečem. Zapomeňte proto na půjčování hřebenů, gumiček a sponek do vlasů, to samé platí také v případě pokrývek hlavy, které mohou rovněž sloužit jako výborný přenašeč.

Autor: Betsy JonsAutor: Betsy Jons

Článek Jak se nadobro zbavit lupů? byl publikován 14. července 2015 v 12.00 v rubrice Krása a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...