4 příznaky přepracování - máte je také?

Tagy:  práce, nálada, únava, vyčerpanost, roztěkanost, deprese, psychika

Sponzorované odkazy:

4 příznaky přepracování - máte je také?

Dnešní uspěchaná a chaotická doba je natolik intenzivní, že se drtivá většina populace většinu převážně svému náročnému zaměstnání. Pravdou je, že tlak na dobrou životní situaci stále stoupá a pokud chcete zajistit svoji rodinu, pořídit ji vše, po čem touží, dále chcete bydlet v pěkném domě, vlastnit automobil a ještě se každoročně podívat na zahraniční dovolenou, tak se nelze divit, že dny a noci trávíte právě v práci. Takový životní rytmus se však velmi snadno překlene v rutinu, ze které jednak není východiska, ale která vás pomalu a jistě ničí. Stavy přepracování nejsou v 21. století ničím unikátním a dost možná s nimi máte osobní zkušenost. Jak poznáte, že jste se stali obětí přepracování? Příznaky jsou celkem jasné.

Neskutečná únava

Tento bod vás pravděpodobně nikterak nepřekvapí, neboť je zcela přirozené, že pokud stále pracujete a nevěnujete příliš času odpočinku, pak jste samozřejmě velmi unavení. Stavy přepracování jsou však již v takové fázi, kdy vám nepomůže ani volný den nebo opravdu dlouhý spánek. Tělo je již tak vyčerpané, že budete stále unaveni i po příjemně strávené sobotě.

Roztěkanost

Přepracovanost je, co se zdraví týče, samozřejmě velmi nebezpečná, nicméně není nijak prospěšná ani v zaměstnání. Přepracovaný člověk totiž velmi špatně udržuje koncentraci a vlivem únavy a stresu je neustále roztěkaný. Následně pak dělá několik činností najednou, ani jednu nedotáhne do zdárného konce a nemluvě o chybách, které si většina lidí v práci nemůže dovolit.

Změny nálad

Spousta lidí bezmezně miluje svojí práci a dokáže v ni dobrovolně trávit hodiny navíc. Ano, workoholici si své počínání obvykle užívají a v práci se cítí jako ryby ve vodě. Jakmile se ale workoholik dostane do stavu přepracování, rozhodně si ani on neužívá. Kromě již zmíněné únavy a roztěkanosti se přidají časté změny nálad, jež obtěžují nejenom kolegy, ale také rodinné příslušníky. Nenechte si přepracováním kazit vztahy s přáteli a milovanou rodinou. Za to vám práce nad rámec opravdu nestojí!

Deprese

A zapomenout samozřejmě nesmíme ani na klasické deprese, které jdou ruku v ruce se všemi psychickými problémy. A protože je psychika velmi úzce propojena s fyzičnem, není se čemu divit, že můžete onemocnět depresemi v případě, že vám selhává organismus. Unavené a vyčerpané tělo se na psychickém stavu jednotlivce výrazně odráží, proto se mějte na pozoru a s prací nezacházejte do extrémů. S únavou i změnami nálad lze bojovat, s depresí však již opravdu optížně.

Článek 4 příznaky přepracování - máte je také? byl publikován 31. července 2015 v 18.00 v rubrice Psychologie a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...