Jak poznat nefunkční vztah?

Tagy:  láska, vztahy, partnerství, komunikace, intimita, rodina

Sponzorované odkazy:

Jak poznat nefunkční vztah?

I když spousta lidí tvrdí, že je pro ně na prvním místě kariéra, vzdělání nebo peníze, ve výzkumy hovoří jasně. Všichni jsou orientováni na hledání ideálního partnera, zakládání rodiny a budování plnohodnotného společného života. Vztahy, a to nejenom mezi partner, jsou snad tím nejkomplikova­nějším, co může být a často v nich tápou i lidé s doktoráty a osvědčeními z psychologie. Na lásku a vztahy zkrátka neexistuje žádný univerzální klíč, proto může být plnění vizí o rodinném štěstí často komplikovanější, než by se mohlo zdát. Možná v podvědomí tušíte, že ve vašem partnerství není cosi v pořádku a stále si namlouváte, že se jedná o přechodné období. Nebo již roky víte, že ta jiskra mezi vámi dávno není, ale vztah udržujete čistě kvůli spokojenosti dětí a zbytku rodiny. Jak ale vůbec poznat, že je vztah nefunkční a zda má smysl v něm ještě setrvávat?

Nemáte si co říct

Po dlouhé době jste si s vaším protějškem vyšli na oběd, protože na sebe v poslední době nemáte příliš mnoho času a s hrůzou jste zjistili, že se vlastně nemáte absolutně o čem bavit? To by mohla být první známka problému, neboť komunikace je mezi partnery jednou z priorit vztahu. Nyní se nabízí otázka, jestli je to proto, že spolu žijete již 20 let nebo máte momentální krizi, neměli jste si co říct nikdy či z vás vyprchal veškerý zájem o dotyčnou osobu. Jedná-li se o poslední případ, pak je opravdu nasnadě zvážit ukončení vztahu.

Autor: Ali NishanAutor: Ali Nishan

Neudržujete intimní vztah

Každý člověk má diametrálně odlišné potřeby a také preference. Pro někoho je ve vztahu prioritní komunikace, pro jiného tolerance, další upřednostňuje společné zájmy a jiný zase sexuální život. Ať tak či ona, intimní chvíle jsou pro partnerský vztah nepostradatelné a bez nich se láska mezi milenci nebo manžely mění v přátelství. Jakmile přestanete udržovat intimní styk, začnete se od sebe automaticky vzdalovat. Následovat může také omezení komunikace a spousta dalších problémů. Ne nadarmo se říká, že láska začíná v posteli.

Máte jiné plány

Pakliže s někým chcete strávit zbytek života nebo společně vychováváte děti, platíte hypotéku a budujete budoucnost, je zcela přirozené, že byste měli mít také společné plány a cíle, a to nejenom na nadcházející rok, ale na desítky let. Vy se ale chcete soustředit na rodinu, kdežto váš partner by rád cestoval po světě? Pak se vaše zájmy očividně příliš neslučují, což by mohl být začátek konce, V takovém případě je na místě zjistit, zda uděláte v životě kompromis, a to oba dva, nebo půjdete každý svojí cestou.

Nejste k sobě upřímní

S tímto bodem bojuje pravděpodobně většina párů, které mají jisté problémy, ale ještě nepřišly na jejich příčinu. Zda jste k sobě upřímní totiž nemusíte nikdy zjistit anebo vám takové poznání může trvat i několik měsíců ba dokonce let. Neupřímnost není pouze o zatajování citů, alibismu nebo neuvádění okolností na pravou míru, jedná se také o obyčejnou lež, která může souviset například s nevěrou, jiným vztahem, dluhy a podobně. A člověka, co vám bude zahýbat nebo kterému hrozí exekuce vedle sebe asi nechcete.

Článek Jak poznat nefunkční vztah? byl publikován 10. srpna 2015 v 12.00 v rubrice Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...