Hubnutí a sladkosti? Můžete mít obojí!

Tagy:  sladké, strava, jídelníček, hubnutí, dieta

Sponzorované odkazy:

Hubnutí a sladkosti? Můžete mít obojí!

Když se řekne hubnutí, každý si automaticky představí slovo dieta a s dietou je spojen velmi striktní jídelníček, který se absolutně neslučuje s nezdravou stravou. Ovšem vždy tomu tak nemusí být, obzvláště ne v případě, kdy se nechystáte zbavit 30ti kilogramů své váhy. Dietní režim rozhodně není o hladovění a odpírání si jídla, pouze musíte vědět co a kdy a v jaké míře si dopřát. Milujete sladké nade všechno na světě a nedokážete si jej odříct? Pak se naučte mlsat i v dietě, protože sladkosti mohou být i zdravé.

Není sladkost jako sladkost

Samozřejmě existuje celá řada sladkostí a nutno podotknout, že je většina velmi nezdravá. Čemu byste se proto měli vyhýbat, a to nejenom v dietním režimu, jsou klasické sušenky, tyčinky a čokolády s jednoduchými cukry, které obsahují spoustu tuků, palmový olej, emulgátory, stabilizátory, barviva a mnoho dalších látek, které lidskému organismu příliš nesvědčí. Na co se naopak zaměřte jsou sušenky z celozrnné žitné mouky se spoustou ořechů, semínek, medu a třtinového cukru. Můžete si je připravit i v pohodlí domova a přizpůsobit je tak svým chutím. Obdobné je to i s čokoládou. Mléčná čokoláda je plná tuků a cukrů, pokud si ale dáte kvalitní hořkou čokoládu, dostanete do těla antioxidanty a minerály, které vám prospějí. A co dělat v případě, že naprosto zbožňujete tolik nezdravé sladké pečivo, které je neuvěřitelnou kalorickou bombou? Místo smažené koblihy s cukrem si namažte celozrnný rohlík kvalitní marmeládou nebo domácím čokoládovým krémem. Vaše chutě budou uspokojeny a tělo nebude protestovat pod přívalem tuků a cukrů.

Autor: JennyferAutor: Jennyfer

Naučte se nahrazovat

Abyste si mohli bez výčitek dopřávat sladké, musíte se v první řadě naučit rozpoznat rozdíl mezi nezdravými a zdravými surovinami. Proč je vlastně taková tatranka horší než celozrnná sušenka? Jednak obsahuje klasickou bílou mouku, spoustu cukru a tuky, které se ukládají, neboť je tělo nedokáže spálit. Oproti tomu výrobky, kde jsou nezdravé pochutiny nahrazeny těmi zdravějšími sice nemusejí být o nic méně kalorické, ale tělo si s jejich spálením poradí daleko lépe. Bílý cukr proto vyměňte za třtinový nebo kokosový, případně vyzkoušejte melasu či přírodní sladilo Stevia. Bílá mouka by u vás figurovat vůbec neměla a tuky? Ty by se v jídelníčku měly objevovat ve formě margarínů, kokosového a olivového oleje, nezapomeňte ani na avokádo, bohaté na omega 3 mastné kyseliny.

Pečte doma

Abyste měli vaše mlsání stále pod kontrolou, je nejlepší volbou naučit se péct zdravé pochoutky. Budete až překvapeni, kolik existuje kuchařek, receptů a především dobrot, u kterých ani nepoznáte, že jsou zdravé a neobsahují tuky či cukry. Co je jednoduché a co zvládnete prakticky hned jsou celozrnné palačinky s tvarohem a ovocem, domácí jablečný závin bez cukru, sušenky z ovesných vloček, ořechů a medu a nebo domácí ovocný sorbet.

Autor: JamieAnneAutor: JamieAnne

Článek Hubnutí a sladkosti? Můžete mít obojí! byl publikován 23. srpna 2015 v 16.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...