Testy,díky kterým se rodí zdravé děti

Tagy:  porod, těhotenství, testy, premenstruační testy, nemoci, choroby

Sponzorované odkazy:

Testy,díky kterým se rodí zdravé děti

Posouvání rodičovství do vyššího věku, tak jak je to dnes stále častěji vidět, s sebou nese mnohá specifika. Starší páry jsou z důvodu fertilního stáří nejpočetnější skupinou klientů vyhledávajících služby klinik zabývajících se asistovanou reprodukci. Zároveň jsou i skupinou s nevyšší pravděpodobností početí plodu, který nebude zcela v pořádku, a nejvyšším rizikem ztráty těhotenství.

Podle zprávy Ústavu zdravotnických informací a statistiky za rok 2013 připadá nejvíce narozených dětí na věkovou skupinu rodiček 30–34letých, tento trend je dlouhodobý a nedá se předpokládat, že by došlo k jeho náhlé změně. „Praxe ukazuje, že část žen plánujících mateřství je i starší, a překračuje věkovou hranici čtyřiceti let. To znamená, že v jejich případě šance na početí zdravého potomka přirozenou cestou výrazně klesá. Navíc, jak výzkumy z posledních let ukazují, postižení plodu není vázáno pouze na věk na matky, ale souvisí i s vyšším věkem otců,“ dodává MUDr. Kateřina Veselá Ph.D., ředitelka Sanatoria Repromeda. Důvod, proč se ve vyšším věku zvyšuje riziko narození postiženého dítěte, souvisí s vývojem a dozráváním pohlavních buněk. „U žen s věkem klesá kvalita vajíček a schopnost ovulace a u mužů se se zvyšujícím věkem zvyšuje počet abnormálních a mutacemi postižených spermií,“ vysvětluje profesor Pavel Trávník Dr.Sc., z Asociace reprodukční medicíny. Medicína proto hledá stále nové cesty, kterými by bylo možné odhalit postižený plod ještě v době před jeho narozením. Nejznámější a nejrozšířenější metodou je prenatální screening, který je zaměřen na detekci vrozených vývojových vad v době, kdy by bylo možné probíhající graviditu ze zdravotních důvodů ukončit. Páry podstupující IVF mají ještě další možnost. A to podstoupení preimplantačního sceeningu. „Výhoda preimplantačního screeningu je v tom, že umožňuje zavedení pouze zdravého embrya. Tím odpadá riziko postižení plodu Downovým syndromem a dalšími postiženími, která souvisejí se špatnou chromozomální výbavou plodu. Navíc transfer zdravého embrya samozřejmě zvyšuje šanci na to, že se embryo uhnízdí v děloze a vznikne těhotenství,“ doplňuje profesor Trávník. Preimplatační screening je zaměřen na odhalení tří nejčastějších chromozomálních postižení plodu a to na: Downůw syndrom Edwardsonův syndrom Patauův syndrom „Mnoho těhotenství končí zklamáním poté, co kvůli postižení plodu dojde k potratu či pokud v průběhu gravidity dojde k diagnostice postižení plodu. Ženy, které se léčí pro neplodnost, otěhotní a následně je potká taková zkušenost, jsou psychicky velmi traumatizované, zklamané a frustrované,“ dodává Kateřina Veselá.

Preimplantační diagnostika

Další možností, jak zajistit zdraví ještě nenarozeného potomka je i preimplantační diagnostika. Ta je určena pro páry s vysokým rizikem postižení plodu konkrétní genetickou mutací. „Zatímco preimplantační screening je určen pro páry s nízkorizikových skupin, preimplantační diagnostika je určena pro dvojice, v jejichž rodinné anamnéze je onemocnění související s nějakou konkrétní genetickou mutací. V praxi je to tak, že přicházejí páry, jejichž společný potomek trpí například cystickou fibrózou, svalovou atrofií, některou z poruch krvetvorby či například nemocí motýlích křídel“ vysvětluje lékařka. Diagnostiku ale mohou využít i dvojice, kde je v rodině výskyt geneticky podmíněných onkologických onemocnění. Například rakoviny prsu či vaječníků. „V tomto případě se hledají mutace genů BRCA,“ doplňuje lékařka

Jak preimplantační diagnostika probíhá?

K preimplantačímu screeningu a diagnostice je nutné odebrat z kultivovaného dva až pět dní starého embrya několik buněk, které jsou následně podrobeny analýze. „Odebrané buňky embryo nepoškodí a nijak neovlivní jeho vývoj. Pokud vyšetření ukáže, že embryo je poškozené, tak jej vyřadíme. K přenosu do dělohy jsou vybírána pouze zdravá embrya,“ vysvětluje profesor Trávník. Jaké možnosti mají páry, které IVF nepodstupují? Prenatální screening a diagnostiku, vzhledem k tomu, že vyžaduje odběr embryonálních buněk, mohou využít pouze páry podstupující IVF. Moderní medicína však má řešení i pro dvojice, které počnou přirozenou cestou. Kromě již zmíněného prenatálního screeningu je možné některá postižení plodu otestovat neinvazivním genetickým testem z krve matky. „V tomto případě vyšetření probíhá z žilní krve ženy a možné je opět otestovat Downův syndrom, Edwardsův syndrom, Patauův syndrom, a celou řadu dalších postižení. Kromě jiného je možné odhalit i odchylky v chromozomální výbavě plodu, které vždy končí potratem, nebo pohlaví očekávaného miminka. To testy ukáží s téměř stoprocentní jistou,“ popisuje Kateřina Veselá. "Výhodou neinvazivního testování je, že jej možné ho podstoupit už od desátého týdne těhotenství. Pokud se žena v tomto období dozví, že očekává postižené dítě, má možnost těhotenství ukončit v době prvního trimestru, což je pro její organismus i psychiku šetrnější, než když by podstupovala ukončení ve vyšším stupni gravidity,“ ukončuje lékařka.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Testy,díky kterým se rodí zdravé děti byl publikován 29. srpna 2015 v 13.00 v rubrice Rodina a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...