Aromaterapie - léčba pomocí vůně

Tagy:  aroma, masáž, oleje, éterické oleje, relax, odpočinek, energie

Sponzorované odkazy:

Aromaterapie - léčba pomocí vůně

Aromaterapie je léčebná a harmonizační metoda, užívaná již několik tisíc let. Již královna Kleopatra využívala vonných aromatických přípravků ke své relaxaci. Aromaterapie je terapeutické ošetření, které podporuje zdraví, ulevuje při zátěži a stresu, posiluje imunitu organismu a harmonizuje tělesnou a duševní pohodu. Využívá vlastností přírodních éterických olejů.

Aroma masáž

Nejznámější je aroma masáž, která patří k uvolňujícím a relaxačním masážím. Kombinuje klasickou masáž měkkých tkání a ajuverskou masážní techniku. Při aroma masáži si klient vybere vůni podle aktuálního zdravotního stavu a nálady, éterický olej je vždy zředěn. Aroma masáž je velmi uklidňující, harmonizační a podporuje správné fungování lymfatického systému. Energie z éterického oleje se uvolňuje i několik hodin po masáži. V této době je velmi důležité doplňovat tekutiny a odpočinek, aby mohly doznít relaxační účinky této masáže. Pro lepší požitek z masáže mohou být zapáleny aromatické svíčky, které působí velmi intimně a pohodově.

Autor: Naomi KingAutor: Naomi King

Aromatická inhalace

Inhalace aromatických olejů může navodit zvýšení či snížení krevního tlaku, pocit chladu, tepla nebo povzbuzení. Inhalace jsou využívány při léčbě psychických nebo psychosomatických onemocnění. Éterické oleje je možné inhalovat několika způsoby – buď pomocí inhalátoru anebo aromalampy. Použití inhalátoru je stanoveno výrobcem. Součást aromalampy je mistička, která se naplní vodou kousek pod okraj a do ní se nakape esenciální olej. Pod mističkou se zapálí svíčka a tím se odpařují rostlinné silice do vzduchu. Inhalačního účinku je dosaženo také při užití koupelových olejů a saunových směsí.

Aromaterapeutická koupel

Aromatická koupel je klasická koupel s přidáním aroma směsi nebo olejíčku. Koupel je příjemně relaxační a uklidňující, vůně navozuje celkové uvolnění těla.

Éterické oleje

Éterické oleje jsou speciální přírodní oleje, které se lisují za studena z různých bylin a rostlin. Další možností jak získat z rostlin olej je destilací ve svěžím stavu vodní parou. Takto se získává většina silic. Využívají se nejvíce v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Éterické oleje bývají označovány také jako rostlinné silice. Tyto silice jsou obsažený například v plodech, květech, v listech anebo i v kořenech rostlin. Odpovídající biologickou aktivitu zaručují pouze 100% přírodní rostlinné silice. Při každém použití éterického oleje je důležité olej zředit v rostlinném oleji jako např. meruňkovém, olivovém, slunečnicovém, mandlovém apod. Olej je poté správně použit a uvolňuje vůni.

Nejběžněji používané oleje a jejich účinky

Citron – osvěžuje, pomáhá při bolesti hlavy, má antiseptické účinky Eukalyptus – velmi účinný při dýchacích potížích, podporuje koncentraci a čistí vzduch Grep – dezinfikuje vzduch a je antidepresivní Lemongrass – osvěžuje, povzbuzuje a napomáhá koncentraci Levandule – uklidňuje, je účinná při bolestech hlavy, migrénách a dýchacích obtížích Limeta – pomáhá proti únavě, čistí a dezinfikuje vzduch Litsea Cubeba – antidepresivní, čistí vzduch, pomáhá koncentrovat se Mandarinka – osvěžuje, uvolňuje od napětí Máta kadeřavá – povzbuzuje, osvěžuje, uvolňuje hleny, pomáhá při nachlazení Máta peprná – mírní nevolnosti a tiší bolest, pomáhá při dýchacích potížích Meduňka – pomáhá při nespavosti, migrénách Palmorůžová – snižuje napětí a nervozitu, působí jako afrodisiakum, pomáhá při bolestech hlavy Pomeranč – antidepresivní, uvolňuje napětí Rozmarýna – působí proti únavě, úzkosti, pomáhá koncentrovat se Skořice – stimuluje, povzbuzuje, čistí vzduch (dodržujte nízkou koncentraci – vůně je velmi výrazná!) Šalvěj – uklidňuje, působí až sedativně Tymián červený – léčí záněty dutin, rýmu, je antiseptický Ylang-Ylang – afrodisiakum, snižuje napětí, pomáhá při nespavosti (vysoké koncentrace či dlouhodobá inhalace může způsobit bolesti hlavy)

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Aromaterapie - léčba pomocí vůně byl publikován 17. listopadu 2015 v 16.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...