Jak předejít tloustnutí během Vánoc? Sportem!

Tagy:  hubnutí, dieta, vánoce, sport o vánocích, svátky, pohyb, strava

Jak předejít tloustnutí během Vánoc? Sportem!

Celý rok se snažíte jíst zdravě, udržujete se ve formě, zákusek si dopřejete čas od času a celkově děláte maximum pro to, abyste stále vypadali skvěle a štíhle. Pak přijdou Vánoce, svátky klidu, pohody a především obžerství a vaše figura je v trapu. Opět si na letošní svátky kladete na srdce, že se zřeknete všech dobrot a dokonce Štědrovečerní večeři připravíte v light verzi. Ale ruku na srdce? Dokázali byste si Vánoce užít bez smaženého kapra, majonézového salátu a poctivých vanilkových rohlíčků, kterým se žádné ovesné sušenky prostě nemohou rovnat? Netrapte se hlady a neřešte každé sousto, naordinujte si raději pravidelný pohyb, který vás udrží v kondici i přes náročné Vánoční svátky.

Dieta bez sportu nikdy nefunguje

Každý lékař a výživový poradce vám řekne, že nemůžete natrvalo zhubnout bez pravidelného pohybu. Pokud omezíte přísun potravin a nasadíte dietní režim bez sportovní aktivity, svalová hmota se vytratí a vám tak zbude pouze tuk a minimum energie.Tělo, navyklé na sportování, má obecně rychlejší metabolismus, proto budete efektivně spalovat i v případě tučnější a těžší stravy, například v období Vánoc.

Nezapomeňte se teple obléknout, Foto: witt-internationalNezapomeňte se teple obléknout, Foto: witt-international

Sportu zdar i na Štědrý den

Někteří lidé vám s klidem řeknou, že přes Vánoce nemohou sportovat, protože vlastně není jak. Fitness centra jsou zavřená, sportovní areály stejně tak, takže mučení se v posilovně, tenis nebo volejbal nepřichází v úvahu. Vy jste ale o poznání chytřejší a poradíte si v pohodlí domova nebo s okolím, které vám nabízí nekonečně možností na sport v přírodě. I na Štědrý den si tak můžete přivstat, obléknout si sportovní oblečení a jít se proběhnout, nasednout na kolo anebo si u oblíbených českých pohádek protáhnout tělo a vyzkoušet pár cviků z jógy.

Pohyb pro celou rodinu

Pokud jste aktivní vy sami, pravděpodobně ke sportu vedete i zbytek své rodiny. Děti by samozřejmě přes svátky nejraději ležely u televize, jedly a hrály si s novými hračkami, trocha čerstvého vzduchu jim však neuškodí a ve výsledku budou nadšeni. Rodinná procházka, kde nechybí ani čepice a šály je skvělou volbou na zpříjemnění každého odpoledne, v horských oblastech se samozřejmě můžete vypravit na sjezdovku lyžovat či sáňkovat a nudit se nebudete ani v centru města, kde si můžete zasportovat a užít spoustu legrace na zimním kluzišti.

Co si obléknout na sportování v zimě?

Sportování venku se samozřejmě značně liší od toho uvnitř, a to především kvůli teplotním rozdílům. Zatímco v letních měsících si na jogging můžete obléknout to samé co do fitness centra, v zimě musíte přidat ještě pár vrstev. Běhat v péřové bundě by bylo samozřejmě nekomfortní, volte proto softshelovou soupravu nebo fleecovou bundu, která je tenká, lehká a přitom skvěle zahřeje. Nezapomeňte také na rukavice a pokrývku hlavy.

Sportujte i o Vánocích, Foto: witt-internationalSportujte i o Vánocích, Foto: witt-international

Článek Jak předejít tloustnutí během Vánoc? Sportem! byl publikován 29. prosince 2015 v 23.30 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...