3 zdravé potraviny, které jsou prospěšné, ale přesto po nich můžete připrat

Tagy:  strava, jídelníček, zdravá strava ořechy, avokádo, mléčné produkty

Sponzorované odkazy:

3 zdravé potraviny, které jsou prospěšné, ale přesto po nich můžete připrat

Vánoce jsou za námi a vy se možná snažíte opět najet na zdravý jídelníček a shodit kilogramy, které se vám přes sváteční obžerství zakořenily na bocích, zadečku, stehnech a břichu. Ať už se hodláte zdravému stravování věnovat trvale, chcete pouze dočasně omezit sladké a tučné anebo je zdravá strava vaší každodenní mantrou, měli byste umět rozeznat potraviny, které jsou prospěšné a dietní a prospěšné a tučné. S těmi totiž musíte při konzumaci jednat opatrně. I když jsou zdravé a v jídelníčku by rozhodně měly být, v případě, kdy si jich naordinujete více, než je záhodno, kilogramy mohou opět růst. Víte, o které pochutiny se jedná? Dost možná je máte ve svých lednicích a spižírnách.

Ořechy

Ořechy a nejrůznější semínka jsou něco, co se ve zdravém jídelníčku musí nacházet, a to ideálně každý den. Ořechy, ať už hovoříme o mandlích, kešu, vlašských, lískových, makadamových, piniových, para nebo o slunečnicových, dýňových, lněných, sezamových a jiných semínkách , obsahují omega 3 mastné kyseliny, které jsou pro tělo nezbytné a prospěšné. Díky ořechům do těla dostanete zdravé tuky, které vám dodají energie a také urychlí metabolismus. Ovšem právě díky obsahu tuků jsou ořechy velmi kalorické. Hrstka vás zasytí, dodá jak tuky tak potřebné bílkoviny, avšak celá miska vám rapidně navýší vás energetický příjem. Ořechy proto jezte s mírou a rozvahou.

Autor: Adam WylesAutor: Adam Wyles

Avokádo

Ve zdravém jídelníčku samozřejmě nesmí chybět tuky. Spousta lidí se jich bojí, protože když se řekne tuk, každý si hned představí sádlo, máslo, uzeniny, salámy, tučné sýry a mnoho dalších pokrmů, které zdravé zrovna nejsou. Spousta darů přírody však obsahuje omega 3 mastné kyseliny a zdravé tuky, které jsou vhodné i pro dietní stravování. A obdobně, jako ořechy, i avokádo je zásobárnou přírodního tuku. Výborné je v kombinaci s masem, zeleninou nebo vejci, nicméně rovněž je velmi kalorické, proto s ním šetřete a dopřejte si jej spíše ráno a dopoledne, případně k obědu. Na večer je příliš těžké.

Zakysané mléčné produkty

I v případě zdravých potravin se musíte mít na pozoru a konzumovat je s rozvahou. Zatímco zeleniny lze spořádat doslova kopec, ostatní pokrmy mají své limity a pakliže si jich naberete více, než je zapotřebí, tělo je nestačí spálit a vy tak budete tloustnout, ač se stravujete výhradně zdravě. Mléčné výrobky jsou alfou a omegou zdravé stravy a pakliže nejste alergičtí na laktózu nebo mléčnou bílkovinu, měly by se objevovat na vašem stole dennodenně. nejvhodnější variantou jsou pak zakysané mléčné produkty, které obsahují, mimo jiné, i spousty vitamínů. Kromě toho jsou ale mnohdy tučné, proto je konzumujte s mírou, ideálně k snídani. Cereálie a zakysané mléko jsou skvělým startem dne.

Autor: JenniferAutor: Jennifer

Článek 3 zdravé potraviny, které jsou prospěšné, ale přesto po nich můžete připrat byl publikován 3. ledna 2016 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...