Super potravina pro zdravou stravu? Avokádo

Tagy:  zdravá strava, jídelníček, zdraví, pomazánka, salát, maso, sladkost, tuky, zdravé tuky

Sponzorované odkazy:

Super potravina pro zdravou stravu? Avokádo

Zdravá strava je tak trochu věda a pochopit její principy může být mnohdy velmi obtížné. Mnoho lidí totiž žije v domnění, že se stravuje celkem zdravě a na vepřových párcích, slanině, bílém pečivu a jednoduchých cukrech vlastně nevidí vůbec nic špatného. Jedna věc je tedy otevřít oči a uvědomit si, co je a co není zdravé a věc druhá je začít se stravovat tak, aby tělo mělo dostatek živin, vitamínů a dalších nezbytně nutných látek, díky kterým nebudete mít hlad a budete se cítit plni energie.

Mnoho potravin, které jsou právem považovány za zdravé, ale nejsou dietní, nýbrž pouze prospěšné. S jejich konzumací byste měli být opatrní, ale přesto by se ve vašem jídelníčku měly pravidelně objevovat. Říká se jim také super potraviny, neboť jsou pro organismus a postavu opravdu blahodárné. Jednou z takových surovin je například chutné avokádo, plné omega 3 mastných kyselin a zdravých tuků, jež najdete také v olivovém oleji, ořeších nebo mořských rybách. Nevíte, jak avokádo konzumovat? Pak se nechte inspirovat tipy na přípravu výborných pokrmů právě s avokádem.

Avokádo místo másla

Avokádo je, jak bylo již zmíněno, zdrojem zdravých tuků, které jsou paradoxně velmi vhodné i pro redukční jídelníček. Dietáři se avokáda mnohdy bojí, ale zbytečně. Avokádo sice obsahuje spoustu tuků, ty se ale neukládají ve formě tuku, ale naopak se přeměňují na energii, kterou tělo potřebuje a obzvláště pak při dietě. Avokádo můžete použít jako skvělou alternativu klasického másla. Díky jeho mastnější a jemné konzistenci se skvěle roztírá a pokud jej osolíte a opepříte, nelze mu absolutně nic vytknout.

Autor: JenniferAutor: Jennifer

Avokádo ve formě pomazánky

Přemýšlíte, jakou pomazánku si namazat na chléb k odpolední svačině, jak dětem do školy připravit zdravější toust nebo jakou pomazánku zvolit na narozeninovou oslavu? Spousta pomazánek, především ty kupované, obsahují majonézu, nezdravé sýry, tučné salámy a mnoho dalších ingredience, které z nich dělají kalorickou bombu. Připravte si raději zdravou verzi pomazánky, kdy do rozmačkaného nebo rozmixovaného avokáda přidáte stroužek česneku, lučinu nebo jiný smetanový sýr, osolíte, opepříte, případně přidáte pažitku a vynikající pochoutka nejen na chlebíčky je na světě.

Avokádo do salátů

Saláty jsou samozřejmě zdravé a měli byste je konzumovat především večer, kdy již tělo nezvládne spálit sacharidy napěchované těstoviny nebo červené maso plné tuku a těžkých bílkovin. Samotné salátové listy však nejsou dobrou volbou, neboť jim chyby spoustu dalších potřebných živin. Doplňte je proto o kuřecí maso, ryby a také plátky avokáda, které salátu dodají ony nezbytné tuky.

Avokádo do dezertů a dortů

Avokádo je samo o sobě poměrně bez chuti, což je skvělé pro přípravu nejrůznějších dobrot. Pokud avokádo osolíte, opepříte a okořeníte, hodí se k masu jako příloha, vyrobit z něho ale můžete také sladkosti, které budou rázem zdravé a tělu prospěšné a pravděpodobně ani nepoznáte, že jíte zdravější verzi oblíbeného zákusku. Připravte si například z rozmixovaného avokáda, kvalitního kakaa, ořechů, hořké čokolády a celozrnné mouky chutné brownies.

Autor: Vegan Feast CateringAutor: Vegan Feast Catering

Článek Super potravina pro zdravou stravu? Avokádo byl publikován 16. února 2016 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...