Zuby jako perličky aneb jak (ne)bělit?

Tagy:  chrup, úsměv, bělení zubů, domácí bělení, ordinace, dentální hygiena

Zuby jako perličky aneb jak (ne)bělit?

Krása člověka není jen o jeho vzhledu, ale o celkovém vyzařování a jistém charisma, ke kterému beze sporu patří pozitivní naladění, veselá povaha a především úsměv. Usmívající se osoba dokáže hotové zázraky, neboť zdarma a na počkání zvedne náladu desítkám, ba dokonce stovkám lidí. Upřímný a zářivý úsměv z vás v kombinaci s dalšími na pohled krásnými charakterovými rysy vytvoří neodolatelnou bytost. Ovšem jak úsměvu, ze kterého budou muži i ženy padat na kolena, vlastně docílit?

Je pravděpodobné, že právě vy patříte k těm, které nepříliš atraktivní úsměv trápí již řadu let, málo kdo se totiž pyšní přirozeně bílým chrupem, který by nepotřeboval zásah. Barva zubů je jednak ovlivněna genetikou, stejně jako například kvalita pleti, nehtů nebo vlasů, ale rovněž životním stylem. Červené víno, káva, cigarety, mrkev a mnoho dalšího barvu chrupu značně ovlivňuje. Bohužel, i kdybyste se těchto dobrot zřekli, není zaručeno, že vám úsměv na počkání sám od sebe zbělá. Jak vybělit zuby na co nejdelší dobu a efektivně? Existuje pár metod, ovšem zdaleka ne všechny jsou stoprocentně účinné.

Základním předpokladem pro hezké zuby je správná zubní hygiena. Pokud ji nemáte správně nacvičenou s odborníkem, je možné, že ji provádíte sice pečlivě, ale chybně. Je dobré zubní hygienu konzultovat se svým zubním lékařem nebo zubní hygienistkou, která vám může provést provést vyčištění zubů pískováním tzv. air flow a odstranit zubní kámen ultrazvukem. Tento jednoduchý krok může přinést určité zlepšení ve vzhledu chrupu.

Bělící pasty jako marketingová reklama

Minimálně jednou týdně se v televizi setkáte s reklamou, která propaguje bělostné zoubky již po prvním použití, a to v případě používaní „zázračné“ bělící pasty. Bohužel, tyto reklamy nejsou nic jiného než jen marketingový trik, jak nalákat co nejvíce konzumentů. Žádná zubní pasta z drogerie vám nevybělí chrup jako hollywoodské hvězdě, proto můžete zůstat věrni vaši osvědčené značce, byť slibuje „pouze“ svěží dech a zdravé dásně.

Citrón a soda jako babská rada

Spoustu triků a tipů k vybělení zubů najdete samozřejmě i na internetu a v dámských časopisech. Receptů je nespočet a jedním z nich je například kombinace citronové šťávy a jedlé sody. Tato substance stojí sotva pár halířů a připravit si ji tak v pohodlí domova může opravdu každý. Pravdou je, že citrón, díky obsahu kyselin, a jedlá soda mohou mít lehce abrasivní účinky, nicméně riskujete zde poleptání zubní skloviny, jejíž poškození je často nenávratné. Babským radám a domácím receptům se proto raději vyvarujte.

Jak vybělit zuby?, autor: 06centralincisorsJak vybělit zuby?, autor: 06centralincisors

Bělte vždy ve spolupráci profesionálů!

Bělení zubů je chemický zásah, který by měl vždy probíhat ve spolupráci se stomatologickými odborníky. Zuby jsou, ač tak na první pohled nepůsobí, velmi citlivé a náchylné na poškození. Stomatologická a dentální oddělení přesně ví, jak se zubní sklovinou zacházet a proto jsou výsledky pro zuby zdravé a pro úsměv oslňující. Navštívíte-li specializované pracoviště, budete mít na výběr ze dvou variant, a to bělení domácí a nebo prováděné v ordinaci.

Domácí bělení

K domácímu bělení je přesně podle tvaru a velikosti vašeho chrupu vymodelován pohodlný nosič, do kterého jednoduše aplikujete bělící gel a ten necháte v ústech působit několik hodin anebo ideálně přes noc. Po dobu domácího bělení byste se měli vyhnout potravinám s výrazným pigmentem, které by proces bělení narušily. Tato metoda je sice pomalejší, než bělení v ordinaci, za to efektivní, trvalá, komfortní a bezpečná.

Bělení v ordinaci

Metoda ordinačního bělení probíhá 60 až 90 minut a je velmi bezpečná a především zcela bezbolestná. Na dásně se aplikuje chránící gel a poté se bělící gel nanáší na předem očištěné zuby. Ten se nechá několik minut působit, opláchne se vodou a metoda se opakuje ještě několikrát. Výsledkem jsou krásné a bílé zuby na počkání.

Bělení by mělo probíhat vždy s odborníky, autor: drstuchlik.czBělení by mělo probíhat vždy s odborníky, autor: drstuchlik.cz

Článek Zuby jako perličky aneb jak (ne)bělit? byl publikován 4. dubna 2016 v 06.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...