Time management aneb jak stíhat nemožné?

Tagy:  nedostatek času, tome management, prokrastinace, harmonogram, úkoly, činnosti, aktivity

Sponzorované odkazy:

Time management aneb jak stíhat nemožné?

Lidé si čím dál více stěžují, že nestíhají vše, co by chtěli a dokonce ani takové úkoly, které mají v úmyslu stihnout daný den, týden nebo měsíc. Reakcí je nedostatek času, příliš práce a okolních aktivit, které jednoduše brání splněn zadaných požadavků, ať už vám je zadal nadřízený, partner nebo jste si je stanovili sami. Doba je velmi hektická a po lidech chce prakticky nemožné na počkání, to je pravda, nicméně mnohdy jsou odpovědi typu „neměl jsem čas“ pouze výmluvou, která svědčí pouze o špatném načasování nebo nepříliš dobrých organizačních schopnostech. Naučte se svůj harmonogram ovládat na jedničku a najednou budete mít pocit, že stíháte nemožné.

Tip: Pokud se snažíte zvládat práci se studiem, nezapomeňte že pro vás existuje anonymní služba vypracování diplomové práce, která mnoho cenného času ušetří.

Time management je anglický výraz a v překladu znamená jednoduše plánování či organizování času. Pokud si totiž své denní aktivity naplánujete do posledního detailu a přestanete se věnovat nepodstatným věcem nebo činnostem, které vás zdržují a odvádějí od požadovaného cíle, zvládnete prakticky nemožné a v očích ostatních lidí budete působit jako nadpřirozená bytost. Den má 24 hodin, nikoli 8, jak si někteří myslí, nebojte se je proto využít na maximum.

Autor: Sean MacEnteeAutor: Sean MacEntee

Přestaňte prokrastinovat

Prokrastinace je velmi známým výrazem, který se i v Čechách objevuje již nějaký ten rok. Ve zkratce se nejedná o nic jiného, než jakési tradiční lelkování a odkládání nezbytně nutného na později. Principem prokrastinace je také nahrazování důležitých činností těmi méně podstatnými ba dokonce pro danou situaci zbytečnými. Musíte se učit na zkoušku, která vás čeká příští týden? Pak byste se měli učit co možná nejdéle a nejčastěji. Vy ale najednou cítíte nutkavou potřebu mýt okna, otírat prach, nakupovat potraviny na e-shopu, hledat oblíbený film a pouštět videa na you tube. Tak přesně tomu se říká prokrastinace, která vás odvádí od práce a pak není divu, že vlastně nic a nikdy nestíháte. Zbavení se prokrastinace nebo alespoň její omezení je tak zaručenou cestou k úspěchu.

Nechtějte nemožné

Někteří nestíhají také z důvodu, že mají na sebe a své okolí přehnané nároky a požadavky, jejichž nesplnění vede k jisté frustraci a deprivaci. Buďte k sobě upřímní a zamyslete se nad tím, zda od sebe opravdu nepožadujete příliš. Pracujete v zaměstnání na plný úvazek, staráte se o rodinu a domácnost, navštěvujete kurzy vaření, salsy a malování a do toho ještě dálkově studujete? Pak jste si možná ze svého koláče ukrojili kus, který nesníte v době, ve které byste chtěli.

Vytvořte si harmonogram

Harmonogram je alfou a omegou time managementu, neboť bez časového rozložení vašich aktivit se budete jen těžko orientovat a pak se může stát, že se jedné z nich budete věnovat více, než je nezbytně nutné. Plán může být na denní, týdenní či měsíční bázi a může obsahovat holá fakta a strohé údaje, ale také čas na snídani nebo odpolední kávu s kamarádkou. Jak podrobný harmonogram si vypracujete je čistě na vás.

Článek Time management aneb jak stíhat nemožné? byl publikován 14. března 2016 v 21.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...