4 signály, že vám chybí bílkoviny

Tagy:  nedostatek bílkovin, svaly, strava, zdraví, zdravá strava, jídelníček

Sponzorované odkazy:

4 signály, že vám chybí bílkoviny

Bílkoviny jsou stejně jako sacharidy a tuky nezbytnou součástí jídelníčku pro každý den. Jejich funkce je neuvěřitelně důležitá a pokud se chcete zdravě a vyváženě stravovat, jednoduše se bez nich neobejdete. Bílkoviny jsou dobré pro stavbu a pevnost kostí, kloubů, pro tvorbu svalů, ale také ozdravují vlasové vlákno, nehty a pokožku. Bez proteinů se rovněž neobejdete v případě redukční diety, kdy si lidé mylně myslí, že jim právě bílkoviny uškodí a na úkor hubnutí je omezí. Výsledkem není hubnutí ani formování postavy, ale naopak přibírání na váze a jiné komplikace. Pokud chcete formovat své tělo a mít ho pevné, rovněž vám pomohou bílkoviny, které se v těle proměňují ve svaly.

Každý člověk by měl denně přijmout okolo 0,8 až 1 gramu bílkovin na svoji váhu. U silových sportovců nebo vrcholových běžců se jedná o dávky až dvojnásobné. V případě, že vážíte 60 kilogramů, mělo by vaše tělo dostat každý den ideálně 60 gramů bílkovin a pakliže se věnujete silovým tréninkům, pak se jedná o hodnotu až 120 gramů. Jste si jisti, že denně dopřejete svému organismu takové množství bílkovin? Pokud tomu tak není, pravděpodobně vám tělo již vysílá varovné signály, které není záhodno ignorovat.

Mizí vám svalová hmota

Pokud vám mizí svalová hmota, bez ohledu na to zda cvičíte či nikoli, pak je s vaším tělem něco špatně. Důsledkem však nemusí být žádná nebezpečná nemoc, ale „pouze“ nesprávné stravování a nízký příjem bílkovin. Úbytek svalové hmoty má pak další důsledky jako je únava, přibývání tuku, slabost a podobně. Pro dostatek bílkovin do svého jídelníčku zařaďte nejenom maso a vejce, ale také mléčné výrobky ve všech podobách, sojové produkty, luštěniny, ořechy a nejrůznější semínka a ryby.

Autor: Isabelle Hurbain-PalatinAutor: Isabelle Hurbain-Palatin

Zhoršila se vám imunita

Jste v poslední době častěji nemocní, než tomu bylo dříve? Důvodem opět může být nedostatečný příjem bílkovin. Bílkoviny jsou totiž, díky imunoglobinu, aktivátorem imunitního systému a pokud jich máte málo, tělo je podstatně náchylnější na infekční onemocnění.

Máte slabé vlasy a nehty

Nedostatek bílkovin se bohužel může negativně projevit i na vaší kráse. Jejich nedostatečný přísun způsobí třepení konečků, lámavost a jemnost vlasů a stejně tak lámavost a nedostatečnou pružnost nehtů, které jsou navíc bez lesku. Bílkoviny obsahují také minerální látky a stopové prvky, čili může dojít i ke zhoršení stavu pokožky a pleti obličeje.

Nepřestáváte mít chuť na sladké

Spousta lidí žije v domnění, že je chuť na sladké přirozená, ale není tomu tak. Bílkoviny vyrovnávají hladinu cukru v krvi a pokud vám chybí, máte tendence tento stav napravovat sami. Nesáhnete však po kvalitní šunce nebo sýru, ale zpravidla se vrhnete na nezdravé jídlo s vysokým počtem kalorií a minimem výživových hodnot. Smažená kobliha sice zažene chuť na sladké, ale po čase se mlsná objeví znovu a vám tak hladina cukru bude prakticky neustále kolísat.

Článek 4 signály, že vám chybí bílkoviny byl publikován 24. března 2016 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...