4 důvody, proč nemůžete v noci spát

Tagy:  nervozita, stres, nezdravá strava, hladovění, mozek

Sponzorované odkazy:

4 důvody, proč nemůžete v noci spát

Mnoho lidí si tento fakt vůbec neuvědomuje, ale spánek je pro lidský organismus neuvěřitelně důležitý, ba dokonce se jedná o nejpodstatnější část z celého dne. Během spánku se totiž v těle děje mnoho důležitých procesů, které ovlivní vaše následující fungování. Pakliže tělu nebudete věnovat dostatek odpočinku a regenerace, a to alespoň 7 hodin denně, následně se budete potýkat nejenom s únavou, ale také s problémy s pletí, možná s váhou, s výkyvy nálad a nervozitou. Rozdíl je však v tom, zda se spánku bráníte úmyslně nebo jednoduše nemůžete spát. Příznaků nespavosti je mnoho a toto jsou ty nejzákladnější a nejpodstatnější.

Nedovolíte hlavě odpočívat

Jistě, v hlavě potřebujete mít spoustu důležitých poznámek na další den a úkolů, na které zkrátka nemůžete zapomenout, nicméně od toho fungují diáře a také zápisníky, díky kterým lze alespoň na noc vypnout. Když se ukládáte ke spánku, měli byste zapomenout na všechny starosti, povinnosti a trable, neboť v noci je tělo naprogramováno k regeneraci, nikoli k přemýšlení a ukládání nových informací do paměti. Před spaním proto myslete na moře, odpočinek, své blízké a zapomeňte na stres a harmonogram na další den nebo dokonce týden.

Špatně se stravujete

Možná se tomu divíte, ale důvodem špatného spánku nebo dokonce nespavosti opravdu může být nesprávná strava. Ta totiž ovlivňuje funkce organismu i v noci, kdy tělo tráví a spaluje tuky. Pokud jíte špatně, tělo může v noci vyprodukovávat žaludeční šťávy, kvůli kterým vás bude pálit žáha, bolet břicho a celkově se budete potýkat se spoustou nekomfortních pocitů, které vám jednoduše nedají spát. Základem je pravidelná a vyvážená strava a hlavně ne „luxování“ lednice těsně před půlnocí.

Autor: aaayyymm eeelectriikAutor: aaayyymm eeelectriik

Chodíte spát hladový

Opačným extrémem je pak hladovění, které je pro tělo snad horší než přejídání nebo nepravidelná strava. Hladový organismu v noci takzvaně jede na prázdno a nejenom, že vás bude budit pocit prázdného žaludku a kručení v břiše, ale také pravděpodobně budete přicházet o svalovou hmotu, kvůli které zeslábnete a energie na rozdávání mít rozhodně nebudete.

Žijete v neustálém stresu

Některé stresové situace jsou do určité míry zdravé a žádoucí. Mnoho lidí potvrdí, že se právě během stresových situací dokáže lépe soustředit a vykonávat lepší práci, než v normálním konstantním stavu. Ovšem všeho s mírou a v případě stresu především. Extrémní stresové zátěže nejsou pro tělo ničím dobrým a pokud jimi trpíte opravdu denně, pak to vaše tělo nemile odnáší. Přes den budete jako uzlíček nervů, ale ty největší problémy přijdou v noci, kdy tělo a mozek jednoduše neumějí vypnout a neustále vám připomínají ony stresující záležitosti. Pokud si již delší dobu potýkáte se stresem, ze kterého není úniku, poraďte se raději s odborníkem.

Článek 4 důvody, proč nemůžete v noci spát byl publikován 24. dubna 2016 v 23.00 v rubrice Psychologie a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...