4 tipy na odpolední svačiny, na kterých si pochutnáte

Tagy:  jídlo, strava, zdravé palačinky, těsto, mouka, mléko, vejce, hummus, tvaroh, pomazánka, omeleta, zelenina, jogurt, chia

Sponzorované odkazy:

4 tipy na odpolední svačiny, na kterých si pochutnáte

Zásadou zdravého životního stylu a vyváženého stravování je samozřejmě nejenom kombinace bílkovin, sacharidů a tuků v poměrném množství, ale také pravidelnost, která je alfou a omegou štíhlého těla a funkčního metabolismu. Pokud jíte jen 3× denně nebo dokonce méně, tělo má potřebu si dělat zásoby, díky čemuž nabíráte tuky a i když jíte málo, paradoxně přibíráte. Ovšem v opačném případě si je tělo vědomo brzkého přívalu surovin, proto v dostatečné rychlosti pálí to, co již přijalo. Pakliže se chcete zdravě a pravidelně stravovat, nesmíte vynechávat svačiny, kterými oddálíte vlčí hlad a nebudete tak mít potřebu večer doslova vyluxovat lednici.

Odpolední svačina by měla být minimálně 2 hodiny po obědě a 2 hodiny před večeří a obsahovat musí bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky. Čemu byste se však měli vyhnout jsou cukry, které již tělo nestačí spálit. Ovoce je sice neuvěřitelně zdravé, avšak pro odpolední svačinu méně vhodné. Jakou svačinu tedy zvolit, aby byla zdravá, vyvážená a dostatečně zasytila? Máme pr vás pár skvělých tipů, kterým nelze odolat.

Hummus s žitným chlebem

Hummus je vynikající arabská pochoutka, která se před několika roky dostala konečně také na naše stoly. Hummus je jakási hmota konzistencí pomazánky a vyrobena je z rozemleté cizrny, olivového oleje, semínek, citronové šťávy a koření. Hummus můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou anebo si jej připravit v pohodlí domova. Hummus podávejte s celozrnným žitným chlebem a dopřejte si tak vynikající zdravou svačinu, která zachutná celé rodině.

Autor: stu_spivackAutor: stu_spivack

Špaldové palačinky s tvarohem a skořicí

Sice byste odpoledne neměli jíst sladké ani příliš ovoce, nicméně to nemění nic na tom, že si můžete připravit chutnou sladkou variantu svačiny, kde nebude cukr ani nezdravé tuky. Na kokosovém oleji si připravte tenké špaldové palačinky z bio špaldové mouky a potřete je nízkotučným tvarohem se skořicí a trochou medu. Výsledný efekt bude vynikající a vy ani nebudete mít pocit, že jíte zdravě.

Jogurt s chia semínky

Skvělou variantou odpolední svačiny je také jogurt, který v sobě snoubí kombinaci bílkoviny a tuků s trochou zdravých sacharidů. Vyvarujte se však nízkotučným variantám, které obsahují sladidla a zbytečně mnoho cukru. Dopřejte si raději kvalitní řecký jogurt v bio kvalitě a ozvláštněte jej chia semínky, která patří k super potravinám urychlujícím spalování a trávení. Chia semínka zakoupíte na e-shopech nebo v kamenných obchodech se zdravou stravou.

Vaječná omeleta se zeleninou

Vejce by se ve vašem jídelníčku měly také objevovat a to především bílky, které mají minimum tuku a jsou zásobárnou bílkovin. Pokud si nepotrpíte na vajíčka k snídani nebo je nepreferujete každý den, vytvořte si chutnou a rychlou odpolední omeletu. Na olivovém oleji spěňte cibulky nebo šalotku, přidejte pórek, kukuřici a hrášek a směs zalijte ušlehaným vejcem se dvěma bílky. Omeleta vám odpoledne jistě přijde vhod a dodá vám mnoho energie.

Článek 4 tipy na odpolední svačiny, na kterých si pochutnáte byl publikován 13. května 2016 v 16.15 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...