Chybí vám nějaké minerály? Snadno to poznáte!

Tagy:  zdravá strava, jídelníček, zdraví, minerály, stravování, vápník, železo, draslík, hořčík

Sponzorované odkazy:

Chybí vám nějaké minerály? Snadno to poznáte!

Minerály jsou pro organismus člověka stejně tak důležité jako všemožné vitamíny. Ovšem v případě vitamínů není tolik složité je do těla přijímat, obzvláště v případě, kdy vám není zcela cizí ovoce a zelenina. S minerálními látkami je to přeci jenom trochu složitější, neboť právě ty se objevují v pestré stravě, která mnohým chybí. Pokud se stravujete výhradně nezdravě nebo málo, pak je veliká pravděpodobnost, že vaše tělo strádá a po určitých minerálech doslova prahne. A jak poznáte, že vám minerály chybí? Organismus vám dává jasné a znatelné signály.

Nedostatek draslíku

Draslík je nezbytný pro správný chod svalů a vnitřních orgánů a jeho nedostatek nebo naopak přebytek vás dokonce může ohrozit na životě. Pokud vám draslík dlouhodobě chybí, riskujete tím i srdeční zástavu. A jak se nedostatek draslíku projevuje? Pravděpodobně vám nepravidelně buší srdce, máte křeče a jste neuvěřitelně unavení. Pokud tyto příznaky pozorujete, začněte se více dopovat luštěninami, špenátem, sojovými produkty, ořechy všeho druhu a v neposlední řadě bramborami, banány a meruňkami.

Nedostatek hořčíku

Hořčík je potřebný pro metabolismus draslíku a jiných minerálních látek a má na starost také správnou funkci srdce a svalů. Pokud hořčík nemáte nebo jej není dostatek, nejspíš se potýkáte jak s nepravidelným srdečním rytmem, tak se svalovými křečemi po celé těle a mohou se objevit i křeče v oblasti mimiky. Hořčík najdete rovněž v mnoha potravinách jako jsou ořechy, kvasnice, mák, špenát, luštěniny a také káva.

Autor: naomii.tumblr.comAutor: naomii.tumblr.com

Nedostatek vápníku

Opomenout samozřejmě nesmíme ani nezbytnou potřebu vápníků, který je základní složkou pro kvalitu kostí a zubů a má také značný vliv na vlasy, pokožku a nehty. Pokud vám vápník v těle chybí, nejenom, že budou vaše kosti řidší a hrozí tak snadné zlomení, ale především se budete potýkat s vypadáváním vlasů, kazivostí zubů a lámavostí nehtů. Objevit se mohou také poruchy spánku a deprese. A jak do těla vápník přirozeně dostat? Konzumujte pravidelně tvrdé sýry, luštěniny, mák a mořské řasy.

Nedostatek želena

Železo je prvkem, díky kterému bude vaše krev pracovat tak, jak by měla. Při jeho nedostatku lidé trpí anémií neboli chudokrevností. Ta se projevuje bledou tváří, kruhy pod očima, celkově nezdravě vypadající pokožkou a značnou únavou, která jde ruku v ruce s nedostatkem krevních destiček. Abyste se těmto stavům vyhnuli, dopřávejte si pravidelně červené maso, mořské plody a mořské ryby, dále pak luštěniny, klíčky a rostlinné oleje.

Autor: rusvaplaukeAutor: rusvaplauke

Článek Chybí vám nějaké minerály? Snadno to poznáte! byl publikován 30. května 2016 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...