Krevní plazma pomáhá v léčbě vzácných onemocnění

Krevní plazma pomáhá v léčbě vzácných onemocnění

Mezi vzácná onemocnění patří nemoci, většinou geneticky podmíněné, postihující méně než 5 osob z 10 tisíc. V EU platí, že se do této kategorie zařazují jen ty nemoci, které pacienty ohrožují na životě nebo je chronicky poškozují. Lékařský obor hematologie a transfuzní lékařství se s těmito nemocemi setkává opakovaně. Jednu skupinu tvoří vrozené poruchy vzniklé přímo v krevních buňkách, např. tvorba patologických hemoglobinů v erytrocytech. Další početnou skupinu tvoří dědiční poruchy krevního srážení. Jedná se o různé defekty tvorby srážlivých a protisrážlivých plazmatických faktorů a z toho vyplývajících závažných i smrtelných poruch. Nejznámější jsou vrozená krvácivost – Hemofilie A. Opačně, sklon ke zvýšenému srážení krve v cévách, způsobuje vrozený deficit antitrombinu- AT III. Další vzácnou nemocí je deficit tvorby alfa 1 antitrypsinu v játrech, což způsobuje hlavně těžké poškození plic i jater.

Léky z krevní plazmy

Transfuzní lékařství dovede tato onemocnění způsobená defektní tvorbou řešit dlouhodobou substitucí. Dříve se používaly transfuze lidské plazmy, která byla vhodně upravována přímo na transfuzních stanicích. S rozvojem farmakologických technologií se v současné době tyto účinné léky vyrábějí průmyslově tak zvanou frakcionací plazmy. Tento výraz sice připomíná zpracování ropy, o kterém jsme učili již na základní škole, ale podobnost tu opravdu existuje. Plazma se v obrovských tancích zpracovává různými fyzikálně chemickými pochody a oddělují se její jednotlivé složky, které se dále čistí i a koncentrují. Vyrábějí se tři skupiny léčiv – plazmatické faktory, imunoglobuliny a albumin.

Kolik plazmy je zapotřebí?

Koncentrát Faktoru VIII se používá pro léčbu vrozené hemofilie A. Pro léčbu jednoho pacienta s vrozenou krvácivostí (hemofilií A) je třeba darovat i přes 1000 odběrů ročně. Dalším je lék na vzácnou nemoc – vrozený deficit alfa 1 antitrypsinu. Pro výrobu kocentrátu alfa 1 antitrypsinu na roční léčbu je nutné darovat až 1000 odběrů. Pro léčbu vrozené imunodeficience intravenosní aplikací imunoglobilinů „stačí jen“ 130 odběrů plazmy ročně. Je nutné si uvědomit, že ani Evropa není soběstačná v odběrech plazmy pro výrobu krevních derivátů a proto je každé rozhodnutí stát se dárcem plazmy velmi důležité. Na lécích vyrobených z plazmy závisí zdraví i životy mnoha tisíců pacientů.

K odběru plazmy se můžete snadno zaregistrovat na stránkách Dárcovského centra Chodov. Staňte se pravidelným dárcem krevní plazmy a získávejte pravidelně benefity s tím spojené, včetně náhrady 450 Kč za jeden úspěšný odběr.

Článek Krevní plazma pomáhá v léčbě vzácných onemocnění byl publikován 8. září 2016 v 23.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...