Jak se v restauraci zdravě a dietně najíst?

Tagy:  strava, jídelna, restaurace, jídlo, dieta, zdravá strava

Sponzorované odkazy:

Jak se v restauraci zdravě a dietně najíst?

Mnoho výživových poradců vám bude neustále opakovat, že pokud se chcete stravovat zdravě a vyváženě nebo dokonce dietně, nezbude vám, než si připravovat jídla doma a oblíbit si krabičky. Ovšem ne každý člověk má neustále možnost se stravovat z vlastních zdrojů a dokonce dennodenně vařit několik chodů. Pokud je vaše práce tak trochu v poklusu, těžko si během fronty v obchodě rozděláte krabičku s obědem a na schůzce s klientem je to prakticky nemyslitelné. Ovšem doba rapidně pokročila a dnes se můžete i v restauracích skvěle, zdravě a dokonce dietně najíst, aniž byste do sebe dostali zbytečné kalorie navíc, tuky a nespočet sacharidů. Jaká jídla si z jídelníčku vybírat?

Nebojte se kombinovat

Často jste se v restauraci setkali s tím, že se vám z jednoho jídla líbilo maso, ale nepříliš příloha a naopak? Pak se nebojte ozvat a z jídelního lístku si vlastní jídlo sestavit. Dnes máte obvykle možnosti kombinovat hlavní chod s libovolnou přílohou dle vlastního gusta. A pakliže není zbytí, pak poproste, aby brambory nebyly maštěné máslem ani smažené a restované na oleji a špenát si dejte dušený na česneku, bez zbytečné tučné smetany navíc.

Autor: with windAutor: with wind

Saláty jsou zrádné

Největší klamstvem restaurací jsou saláty. Řekli byste si, že hromada zeleniny musí být zákonitě tou nejlepší a nejdietnější volbou, ale mnohdy je opak pravdou. Například tolik oblíbený Caesar salár je sice směsicí listové zeleniny a masa, ale často obsahuje také slaninu a především velmi tučný a kalorický dresing, který se skládá z majonézy, hořčice a ančoviček. Caesar salát je ve výsledku kalorickou bombou a větší zátěží, než mísa těstovin. Salát by měl být proto ochucen pouze olivovým nebo sezamovým olejem, případně bazalkovým či rukolovým pestem a dbejte na to, aby bylo kuřecí či krůtí maso restované nebo grilované. Dobrou volbou jsou také krevety, losos, tuňák, avokádo, kozí sýry, ovčí sýry a ořechy a semínka.

Nebojte se těstovin, ale pozor na rissoto

Mnozí se k obědu bojí dát si těstoviny a zvolí raději rissoto. Ovšem těstoviny jsou pro oběd vhodné, pokud si je vyberete v co možná nejjednodušší podobě. Zapomeňte na smetanové a zahuštěné omáčky a dejte si například penne se sušenými rajčaty, kuřecím masem a bazalkou. Vhodné jsou rovněž těstoviny s rajčatovou omáčkou nebo s rybou a mořskými plody. Oproti tomu italské rissoto je směsí rozvařené rýže, která má vysoký glykemický index, másla, parmazánu a dalších pochutin, díky kterým se jedná o opravdu kalorickou bombu.

Maso a ryba jsou nejlepší volbou

Pokud jste v dietním režimu, pak se především večer zaměřte na bílkoviny a omezte sacharidy. Místo hladového salátu si dejte grilované kuřecí prso s restovanou či grilovanou zeleninou, případně s menším přílohovým salátkem s olivovým olejem. Skvělou volbou je také filet z lososa se špenátem nebo zeleninou.

Autor: with windAutor: with wind

Článek Jak se v restauraci zdravě a dietně najíst? byl publikován 16. září 2016 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...