5 tipů, jak se omluvit za své chyby

Tagy:  chyby, jednání, chování, následky, promiň, omlouvat se

Sponzorované odkazy:

5 tipů, jak se omluvit za své chyby

Chybovat je lidské, to byste si měli pamatovat a nikdo není dokonalé, takže pokud čas od času chybujete, nemusíte se za tyto „hříchy“ trestat. Otázkou samozřejmě zůstává, zda dokážete své chyby uznat a také, jestli se umíte omluvit. Samozřejmě, pakliže se chyba týká pouze vaší osoby, měli byste ji umět napravit tak, aby se vám již nestala. Jakmile jsou však ve hře další lidé, je na místě se naučit omlouvat a své chyby napravovat. Máme pro vás 5 tip, díky nimž se vaše chyby rázem stanou zanedbatelnými anebo alespoň nenadělají tolik paseky.

Buďte struční

I omluvu je třeba mít tak trochu promyšlenou a naplánovanou, neboť také během omluvy můžete spoustu věcí ještě zhoršit a dokonce zavdat další hádce. Omluva by proto, pakliže stála pouze na vás, měla být krátká a stručná. Jakmile začnete vysvětlovat okolnosti, je zde riziko, že se strhne další hádka a protějšek s vámi nebude souhlasit.

Nevyjednávejte

Musíte dávat také pozor na skutečnost, abyste se opravdu omlouvali, nikoli omluvu přikazovali. Mezi příkazem a žádostí je velmi tenká hranice, kterou lze snadno překročit. Vyvarujte se proto větám typu „musíš mi to odpustit“ a „nemůžeš se na mě zlobit“. Raději dotyčnou osobu o omluvu poproste.

Autor: Sebastien WiertzAutor: Sebastien Wiertz

Neukvapujte se

Omluvit se je nezbytné a je to jakési umění, neboť ne každý je toho schopen, nicméně nic byste neměli přehánět a obzvláště ne v případě, kdy jste přesvědčeni o své pravdě. Pokud si stojíte za tím, že se nemáte proč omlouvat, pak tak nečiňte. Zbytečně byste ze sebe dělali chudinky a protějšek by pak automaticky očekával omluvy naprosto za vše.

Buďte upřímní

Dalším nezbytným bodem je upřímnost. Vaše omluva, byť by se jednalo o naprosto banální věc, by měla být upřímná a myšlena ze srdce. Pokud pronesete ledabylé „promiň“ a pomalu nad tím mávnete rukou, pak je vaše omluva k ničemu, ba naopak by mohla nadělat více problémů. Vždy se tedy chovejte upřímně, druhé osobě hleďte do očí a nesnažte se danou situaci přejít během jedné vteřiny.

Neste odpovědnost

Za svoje činy by měl každý člověk nést vždy odpovědnost a to samé platí také u omluv a náprav. Omluvou problém nekončí a rovněž byste měli za své činy a omluvy nést následky a vše řádně napravovat. Jedině tak bude mít vaše „promiň“ nějaký význam.

Článek 5 tipů, jak se omluvit za své chyby byl publikován 19. února 2017 v 17.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...