3 tipy, jak se naučit jednat s manipulativními lidmi

Tagy:  psychologie, vztahy, lidé, jednání

Sponzorované odkazy:

3 tipy, jak se naučit jednat s manipulativními lidmi

Co člověk, to diametrálně odlišná povaha. Každý je originál a proto bychom ke každému člověku měli přistupovat individuálně. To ovšem neznamená nastavovat několik různých tváří podle toho, jak se to zrovna hodí. Být citlivý, shovívavý a umět naslouchat neznamená chovat se falešně anebo dokonce manipulativně. Bohužel, lidí, co manipulují se všemi ostatními, je neuvěřitelně mnoho a často si ani neuvědomíte, že jsou okolo vás. Nemusíte se totiž nutně jednat pouze o šéfa nebo kolegyně, ale také o vlastní rodiče nebo děti. Jak rozpoznat manipulaci a naučit se ji odolně a slušně čelit?

Dokážete manipulaci rozpoznat? Může to být složitější, než jste si vůbec mysleli. Manipulativní lidé totiž velmi často používají milá a vlídná slova, chválí vás a následně po vás chtějí nejrůznější laskavosti a úkoly. A než se nadějete, plníte práci za jiné lidi, vozíte děti na všechny kroužky a jiné aktivity a kamarádkám pomáháte vždy, kdy si lusknou prsty. Naučte se proto manipulaci bránit. Váš život bude o to snazší a konečně pouze ve vaší režii.

Autor: IvanAutor: Ivan

Říkejte jasné “ne” a stůjte si za ním

Umění říct “ne” je pro většinu lidí velmi obtížné a někteří to dokonce nedovedou. Možná máte pocit, že odmítnout danou osobu je neslušné a očekává se od vás pravý opak. Nicméně není tomu tak. Vy nejste povinni pomáhat každému, kdo o to poprosí a je čistě na vás, komu budete chtít vyhovět a komu nikoliv. Naučte se proto odmítat a pomáhejte pouze v případech, kdy sami budete chtít.

Nenechte se ovlivnit lichotkami

Manipulativní jedinci při dosažení svého cíle obvykle používají nejrůznějších lichotek a pochlebování. Abyste jim pomohli s prací nebo pro ně cokoliv udělali, budou vás v první řadě chválit a neunikne vám ani líbezný tón jejich hlasu a příjemná mimika. Za vším se ale schovává faleš a neupřímnost, proto se nenechte zmást a na manipulaci nepřistupte. Stůjte si za svým a buďte neoblomní.

Buďte na koni

Manipulace je vždy záměrná a promyšlená, daný jedinec ji směřuje za účelem využít vašich služeb, dobré vůle, zkušeností nebo schopností. V každém případě proto zůstaňte nad věcí a buďte na koni vy, nikoliv manipulativní jedinec. Dotyčné osobě dejte jasně najevo, že jste vůči jejímu vlivu imunní a dokážete se sami svobodně rozhodnou a případně odmítnout, oč žádá.

Článek 3 tipy, jak se naučit jednat s manipulativními lidmi byl publikován 16. března 2017 v 17.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...