Přejídání – trpíte jím také?

Tagy:  psychika, strava, zdraví, obezita, stres, deprese, problémy

Sponzorované odkazy:

Přejídání – trpíte jím také?

Jídlo je pro většinu lidí potěšením, slastí a málo kdo může s čistým svědomím říct, že jídlo nemá příliš rád anebo je mu dokonce jedno, co konzumuje. Jídlo není jen nezbytností k přežití a zaplnění žaludku, pro většinu lidí je také prostředkem sociálního chování, neboť lidi spojuje, sdružuje a také seznamuje. Jídlo má zkrátka v lidské kultuře daleko větší význam, než by se na první pohled mohlo zdát. Mnozí mají s jídlem poměrně blízký vztah, a to až takový, že se často přejídají. To ovšem zpravidla s jídlem jakožto takovým příliš nesouvisí. Potřeba přejídání se je psychického rázu a má několik obdob a důvodů. Trpíte přejídáním rovněž vy? Pak byste měli vědět, proč tak činíte.

Přejídání se je velmi náročné na psychický I fyzický stav. Vedle faktu, že můžete značně přibírat na váze, vám po neustálém přejídání se bude těžko, špatně od žaludku a po psychické stránce si budete neustále vyčítat, že svému nenavozujete zrovna příjemné stavy. Jak již bylo nastíněno, přejídání se je psychickou záležitostí a může mít několik obdob.

Deprese

Depresivní stavy se týkají mnoho lidí a byť se nemusí jednat o klasické deprese, které hraničí s psychickou poruchou, taková ta klasická “depka” čas od času postihne takřka každého. Nedaří se vám v práci a v osobním životě a nepříliš dobrá nálada je na světě. Nejeden člověk pak takové situace řeší přejídáním. To ovšem není řešení, takže se vždy zamyslete nad pravou podstatou svých trablí a uvědomte si, že pizza, čokoláda ani jiné pochutiny ve velkém množství vás depresí nezbaví, ba naopak je přejídání může prohloubit.

Autor: Phil DentonAutor: Phil Denton

Nedostatek jídla

Dalším důvodem, který již není tolik psychický, ale přesto může souviset například s poruchou příjmu potravy, je přejídaní jednoduše z nedostatku jídla. Pokud přes den přijmete méně jídla, než je záhodno, pak vás pravděpodobně večer dožene takřka vlčí hlad a jste schopni spořádat více potravy, než je zvykem a než je normální. V takovém případě si proto srovnejte priority a začněte jíst pravidelně. Vaše zdravý vám jistě poděkuje a psychická pohoda se dostaví velmi brzy.

Odpírání

Pojem odpírání si toho, co máte rádi, souvisí jak s psychickými problémy, tak s nedostatkem potravy. Otázkou zde samozřejmě zůstává, do jaké míry je odpírání jídla na místě a do jaké vás stresuje a způsobuje následné problémy. Sníst kdykoliv cokoliv není příliš zdravé ani vhodné s ohledem na figuru, nicméně dokola si zakazovat kousek čokolády, dobrou večeři nebo pohoštění u známých či rodiny je psychicky velmi náročné. Naučte se proto nad jídlem uvažovat rozumně a stravovat se tak, jak to bude vašemu organismu vyhovovat. Neodpírejte si vše, ale také se nedostaňte do módu neustále nezdravého stravování. Jedině tak se přejídání zbavíte.

Autor: James HavardAutor: James Havard

Článek Přejídání – trpíte jím také? byl publikován 2. dubna 2017 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...