Jak nepodléhat stresu?

Tagy:  nemoci, nervozita, psychologie, zdraví, odpočinek

Sponzorované odkazy:

Jak nepodléhat stresu?

Stres lze považovat tak trochu za všudypřítomný a trpí jím snad naprosto každý člověk na planetě zemi. Stresovat vás může cokoliv a záleží pouze na tom, jaká jste nátura. Někoho vystresuje složitá situace v práci, další se vynervuje opravdu jen v naléhavých záležitostech a pak jsou tu tací, co stresu podléhají denně a například kvůli zmeškanému autobusu nebo změně plánů. Stres může být v mnoha ohledech pozitivní a často lidi vyburcuje k lepším výsledkům v o práci nebo zaměstnání, nicméně ve většině případů způsobuje stres iI zdravotní komplikace. Víte, jak se stresu vyvarovat nebo jej alespoň znatelně omezit?

Posuďte, kdy jde o vážnou věc

Mnozí se, obzvláště v dnešní hektické době, stresu kvůli spoustě věcem. Není ale zbytečné, stresovat se například proto, že vás zrušili váš kurz jógy nebo vám před nosem ujela tramvaj? Takové stresy jsou dle odborníků naprosto zbytečné a měli byste se jim snažit vyvarovat. V každém případě se proto naučte posoudit danou situaci a racionálně se zamyslete, zda je na místě panikařit kvůli něčemu, co vás neohrozí v zaměstnání ani v osobním životě.

Autor: Andrew ImanakaAutor: Andrew Imanaka

Dýchejte!

Podle vědců může být stress způsoben take nedostatečným přísunem vzduchu, kdy jedinec začne automaticky panikařit a danou situaci ještě zhoršovat. Jakmile se tedy dostanete do stavu, kdy vám situace není příjemná a cítíte naval stresu, pak začněte pořádné dýchat. V klidu si sedněte, odpočiňte anebo se jen na chvíli zastavte a zhluboka dýchejte. Přísunem kyslíku začne mozek lépe a rychleji pracovat a vy se tak uklidníte a pravděpodobně okamžitě zjistíte, že se stresujete zcela zbytečně a ke stresu nemáte adekvátní důvod.

Naučte se odreagovat

Daleko větším problémem, než jsou náhlé záchvaty paniky a krátkodobý stres, jsou situace, jež vás stresují prakticky neomezeně a neustále. Někteří lidé jsou pod každodenním stresem v zaměstnání, ve škole an nebo je například stresuje osobní život, což je nejspíš ta nejhorší variant. Pokud svoji danou situaci nedokážete rychle změnit tak, abyste se stresu zcela zbavili, naučte se nějak odreagovat,. Někomu skvěle pomůže sport, jiným například dobré jídlo. Najděte si “to” svoje a jakýsi únik ze světa reality, kde je stres na každodenním pořádku.

Autor: HAMZA BUTTAutor: HAMZA BUTT

Článek Jak nepodléhat stresu? byl publikován 21. dubna 2017 v 19.00 v rubrice Zdraví, Psychologie a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...