5 tipů na večeře, co zasytí a jsou plné bílkovin

Tagy:  strava, zdraví, bílkoviny, tuky, tvaroh, maso, dip, salát

Sponzorované odkazy:

5 tipů na večeře, co zasytí a jsou plné bílkovin

Mnoho lidí se při přípravě večeře zaměřuje spíše na sacharidy jako jsou těstoviny nebo pečivo. Taková večeře vás však nezasytí dostatečně a na dlouho a za nedlouho můžete mít opět hlad který vede k další konzumaci jídla či dokonce k přejídání. Večeře by se proto měla ideálně skládat spíše z bílkovina a tuků, přičemž sacharidy by měly tvořit menší složku. A jak by tedy taková večeře, která vám prospěje, měla vypadat? Máme pro vás pár bezva tipů, které vás nadchnou.

Bílkovinová omeleta

Velmi oblíbenou variantou, kterou preferují například fitness trenéři, jsou proteinové omelety. Jejich příprava je rychlá, snadná a chuť skvělá. Bílkovinová omeleta, skládající se z vaječných bílků a maximálně jednoho žloutku, může obsahovat zeleninu, maso, oříšky nebo semínka. Záleží čistě na vaší fantazii a na tom, jaké chutě preferujete.

Kuřecí steak

K večeři je vždy vhodné konzumovat maso, a to ideálně kuřecí nebo krůtí. Vepřové maso je poměrně tučné a na večer velmi špatně stravitelné. Kuřecí maso je naopak plné bílkovin a obsahuje minimum tuku a sacharidů. Kuřecí steak je vhodný k zeleninovému salátu anebo ke grilované zelenině s výraznějším kořením. Pro zjemnění chuti si můžete připravit také jogurtovou omáčku nebo trochu majonézy, obsahující tuky.

Autor: jeffreywAutor: jeffreyw

Tvarohový dip

Tvaroh obsahuje veliké množství bílkovin, a to až 12 gramů na 100 gramů výrobku. Tvaroh je proto na večeři velmi vhodný a ideálně ve slané podobě. Připravte si například tvarohový dip s pažitkou a bylinkami, který se skvěle hodí k zeleninovým plackám nebo k semínkovému pečivu, které má méně sacharidů, ale více tuků.

Řecký salát

Zapomenout byste samozřejmě neměli ani na saláty, jež jsou skvělou volbou nejenom na jaro, ale především do horkých letních dní, jež se nezadržitelně blíží. A jaký salát je plný bílkovin a také tuků? Je to například řecký salát. Ovčí sýr feta obsahuje jak bílkoviny, tak tuky a dokonale zasytí a přitom je snadno stravitelný. Chutnat bude navíc jistě celé rodině, včetně dětí.

Hummus

Ochutnali jste někdy tuto arabskou pochoutku? Pak jistě víte, že je velmi chutná, zdravá, vydatná, a především plná bílkovin a zdravých tuků. Hummus je totiž rozemletá cizrna, jež je bohatá právě na bílkoviny. Nevíte, co si s touto superzdravou potravinou počít? Recepty na zdravý cizrnový hummus se to na internetu jen hemží. Například hummus zakápněte trochou olivového nebo sezamového oleje a dopřejte si jej se zeleninovými plackami nebo s žitným chlebem, jež je pro večer rovněž vhodnou variantou. Můžete si jej dát jako hlavní chod například se zeleninou, ale vhodný je i do různých salátů či omáček. Hummus oceníte i jako přílohu ke grilované zelenině či steaku.

Autor: stu_spivackAutor: stu_spivack

Článek 5 tipů na večeře, co zasytí a jsou plné bílkovin byl publikován 6. května 2017 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...