Jak poznat potravinovou alergii? Máme pro vás tyto 4 tipy

Tagy:  alergie na potraviny, potravinové alergie, mléko, obiloviny, celiakie, lepek, laktóza, ovoce, zelenina

Sponzorované odkazy:

Jak poznat potravinovou alergii? Máme pro vás tyto 4 tipy

Alergie jsou záležitostí, která trápí naprosto celou planetu. Ne všichni jsou alergiemi sužování, ale nutno podotknout, že je stále více lidí a také dětí, kteří se s alergiemi potýkají. I když jste možná doposud žili v domnění, že jste naprosto v pořádku, nemusí tomu tak být. Alergii totiž lze získat kdykoliv během života, proto se předčasně neradujte, že se vám vyhnuly obloukem. Řeč ovšem není o klasikách jako je senná rýma, alergie na roztoče nebo prach a podobně. Čím dál častěji se vyskytují nepříznivé reakce na potraviny. V dnešní industriální době, kdy se mnohzí stravují za pomocí polotovarů a pravidelně navštěvují fast foody, se ani nelze divit, že tělo zbrojí všemi možnými prostředky. Jak poznáte, že právě vy trpíte potravinovou alergií? Příznaky jsou často vemi nenápadné a můžete si je splést se špatným trávením.

Kopřivka není zárukou

Většina lidí žije v domnění, že se při potravinových alergiích objevují především kopřivky a pupínky. Samozřejmě, že se vám může lidově řečeno osypat celé tělo a dokonce obličej, nicméně není to pravidlem. Kopřivka se objevuje například přialergii na citrusové plody, nicméně některé alergie na potraviny se kožními projevy vůbec neodhalí. Mějte proto na paměti, že potravinová alergie nemusí být doprovázena kopřivkou ani pupínky.

Autor: naserkeAutor: naserke

Průjem jako prvotní jev

Prvním příznakem potravinové alergie bývá zpravidla průjem. Ten se může dostavit vždy bezprostředně po konzumaci dané potraviny, ale také několik hodin poté. V takovém případě může být opravdu velice obtížné vůbec poznat, na co jste alergičtí. Kdy budete odbíhat na toaletu prakticky nepřetržitě, je alergie na mléčné produkty. Ať už se jedná o alergii na laktózu nebo na mléčnou bílkovinu jakožto takovou. Co vás rovněž bude hnát na toaletu může být alergie na lepek nebo celiakie. Ovšem ani zde to není zárukou.

Zácpa dalším projevem alergie

Ovšem zdaleka ne všichni trpí při alergii na určité potraviny průjmem. Jiní mohou mít naopak silné zácpy anebo se tyto dva problémy mohou střídat. Během dne či týdne tak budete mít stčídavě průjem i zácpu, coč rozhodně není nic příjemného. Ať už vás obdobné problémy doprovázy v jakékoliv četnosti, vydejte se k lékaři, který případné alergie a další intolerance dokáže odhalit.

Místo břicha balón

Pokud budete mít alergii na potraviny a obzvláště na ty, které jíte prakticky denně, můžete mít často velice nafouklé břicho a celkově se budete cítit neustále plně a napěchovaně. Například celiakie způsobuje nafouknutí břicha do takových rozměrů, že si budete připadat v pátém měsíci těhotenství. Nafouknuté břicho a celkově nadýmání nebí v pořádku, proto vyhledejte lékaře. Možná nebudete mít alergii, ale alespoň vám odborník poradí, jak se zbavit špatného zažívání a jakým způsobem si upravit jídelníček.

Článek Jak poznat potravinovou alergii? Máme pro vás tyto 4 tipy byl publikován 29. května 2017 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...