4 tipy na skvělá jídla s luštěninami

Tagy:  bílkoviny, recept, zdravá strava, jídlo, čočka, hrách, cizrna, fazole

Sponzorované odkazy:

4 tipy na skvělá jídla s luštěninami

Pakliže se alespoň trochu zajímáte o zdravou stravu a snažíte se dennodenně dodržovat poměr sacharidů, bílkovin a tuků, pak byste měli střídat nejrůznější recepty a zaměřovat se na stravu pestrou a netradiční. Po určité době si totiž tělo na ty samé potraviny zvykne a jejich konzumace pak nemusí mít takový efekt, jaký by se nejspíš očekával. Co by ve vašem zdravém jídelníčku nemělo chybět, jsou beze sporu luštěniny. Ty by měl člověk jíst alespoň jednou týdně, a to v nejrůznějších podobách. A že nevíte, jak si čočku nebo fazole či další luštěniny připravit? Máme pro vás pár bezva tipů, které zachutnají zaručeně celé rodině.

Cizrna se zeleninou a vejci

Vynikající luštěninou, která je velmi chutná a dostupná je rozhodně cizrna. Tu koupíte snad ve všech supermarketech a pokud ji pořídíte v konzervované podobě, nemusíte její úpravě věnovat zdaleka tolik času. Cizrnu můžete jen lehce ohřát na pánvi, přidat k ni blíbenou zeleninu, cibuli nebo česnek, chvíli společně osmažit či podusit a příloha k masu nebo vejci je připravena. Vejce si pak můžete připravit jako volské oko, kdy se tekutý žloutek dokonale smísí se směsí zeleniny. Použijete-li pikantnější koření, rázem dostanete nádech Indie, kde se cizrna rovněž hojně používá.

Hrachová polévka nejenom v zimě

Hrách je další chutnou luštěninou, jež se může na stole objevovat častěji, než jen jednou za týden. Hrách se nejčastěji konzumuje v zimě, neboť je hutnější a zasytí, nicméně i na jaře si můžete připravit chutnou hrachovou polévku. Ta je například skvělou večeří a pokud si k ni připravíte na másle opražené krutonky, jistě bude chutnat i malým dětem, co si na polévky zpravidla příliš nepotrpí.

Autor: Saaleha BamjeeAutor: Saaleha Bamjee

Fazolové brownie jako zdravý dezert

V posledních letech se doslova roztrhl pytel s proteinovými recepty, které apelují na dostatek bílkovin a minimum sacharidů. Zdravá strava se také čím dál více točí okolo absence mouky a tvrdí, že právě recepty bez použití mouky jsou tou nejlepší volbou. Strava by měla být pestrá a vyvážená a pakliže netrpíte alergií na lepek, ani mouce byste se neměli vyhýbat. Nicméně čas od času vám fitness recept udělá vyloženě dobře a navíc vám zachutná. Připravte si zdravé fazolové brownie, kdy do rozemletých fazolí přidáte trochu cukru, kokosový olej, vejce, kakao a případně ořechy či čokoládu podle chuti.

Salát s bílkovinou

Jak bylo již řečeno, čočka, hrách, fazole nebo cizrna jsou bohaté na bílkoviny a obsahují méně sacharidů a především naprosté minimum tuků. Pokud si rádi dopřáváte svěží a lehké saláty a nevíte, jak do nich přidat dostatek bílkovin, aniž byste museli denně jíst maso, pak se zaměřte na červenou a černou čočku. Ty jsou chutné a navíc v kombinaci se zeleninou vypadají naprosto senzačně.

Článek 4 tipy na skvělá jídla s luštěninami byl publikován 1. června 2017 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...