Jakými pokrmy se osvěžit v horkých dnech?

Tagy:  zdraví, strava, jídlo, potraviny, menu, jídelníček, suroviny

Sponzorované odkazy:

Jakými pokrmy se osvěžit v horkých dnech?

Léto udeřilo v celé své kráse, čemuž byste se měli uměl přizpůsobit. Ať už trávíte krásné letní dny venku na zahradě, opalujete se na terase, vyrazili jste na výlet anebo jste raději doma, kde je příjšmný chládek, nesmíte zapomenout na dostatek tekutin a také potravy. Možná v létě nemáte příliš hlad ani chiť na jídlo, nicméně potraviny jsou nezbytné a pomohou vám předejít případnému kolapsu z horkého a dusného počasí. Místo knedlíků a řízků se však zaměřte na lehká jídla, která v létě dokonale osvěží. A jaká to jsou? Máme pro vás opravdu skvělé tipy.

Studená polévka

Hitem nejenom letošního léta, ale posledních let jsou studené polévky. Ty se staly populární po celém světě a dopřát si je můžete také ve vašich oblíbených restauracích. A jak si studenou polévku připravit? Vyzkoušejte například lehké zeleninoné gaspacco ze Španělska anebo se zaměřte na sladkou variantu v podobě jahodové polévky se zakysanou smetanou, která může rovněž sloužit jako dezert.

Autor: David PursehouseAutor: David Pursehouse

Tvarohová pomazánka

Nejenom obědy jsou nezbytností, ale vynechávat byste neměli ani svačiny. I když možná v létě nemáte takový hlad a máte spíše tendence jídlo tak trochu flákat, mějte na paměti, že tělo živiny potřebuje, ať už je venku stupňů 30 nebo 5. Ideální volbou pro odpolední svačinku je proto tvarohová pomazánka, jež bude skvěle chutnat také dětem nebo návštěvě. A jak si pomazánku připravit? Do tvarohu přimíchejte oblíbené bylinky nebo hrubou sůl, pepř, okurku, mrkev a jablko nebo třeba grilovanou papriku a rajčata. Pomazánka je pak chutná na čerstvé pečivo, ale také jen tak samotná.

Grilované dobroty

V létě také mnoho lidí griluje, neboť je ideální příležitost trávit odpoledne a večery venku na zahradě, k čemuž se stolování skvěle hodí. Milujete grilování, nemohli jste se ho již dočkat, ale nechcete se zbytečně plnit klobásami, buřty a krkovicí? Pak si na grilu připravte jednoduchý krůtí nebo kuřecí steak, lososa a také grilovanou zeleninu, včetně brambor jako obědové přílohy. Na grilu si navíc můžete připravit i vynikající dezert. Ogrilujte si ananas či jahody a přidejte domácí sorbet nebo smetanovou zmrzlinu. Vynikající tečka na závěr vám přitom zabere sotva pár minut přípravy.

Salát caprese

Další chutnou letní klasikou je beze sporu italský salát caprese. Ten se skládá pouze z rajčat, kvalitního sáru mozarella, z olivového oleje, případně balzamikového octu a bazalky. K salátku si dejte celozrnné žitné pečivo a lehká večeře je během několika málo minut na světě.

Článek Jakými pokrmy se osvěžit v horkých dnech? byl publikován 11. června 2017 v 21.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...