RS neboli roztroušená skleróza

RS neboli roztroušená skleróza

Diagnóza roztroušená skleróza může znít děsivě, ale přesto, že toto onemocnění je stále ještě nevyléčitelné, je možné jeho projevy vhodnou léčbou oddálit až o desetiletí. Proto je důležité jeho včasné odhalení.

Záludností roztroušené sklerózy (nazývané také RS nebo ereska) jsou její projevy, které bývají u každého pacienta odlišné, mají nepředvídatelný průběh a mohou se objevit v jakémkoliv věku. Rozhodně se toto onemocnění netýká jen seniorů, jak by slovo skleróza mohlo evokovat.

Nemoc se nejčastěji objevuje mezi 20. a 40. rokem věku a je nejčastější příčinou invalidity mladých dospělých. Na vzniku roztroušené sklerózy se společně podílí faktory genetické a zevního prostředí (rizikovými faktory jsou stres, nedostatek vitamínu D a některé viry). Dědičnost RS zatím není objasněna, ale v některých rodinách výzkumy dokazují její vyšší výskyt. U žen je vznik tohoto onemocnění 2× častější než u mužů. V ČR trpí roztroušenou sklerózou asi 15 – 17 tisíc lidí.

Roztroušená skleróza je neurologické onemocnění, které postihuje mozek a míchu. Je to onemocnění chronické a progredující. Příčinou postižení centrální nervové soustavy je autoimunitní zánět, který napadá obaly nervových vláken. Ty v důsledku toho přestávají plnit svou funkci, tj. rozvádění nervových vzruchů po těle.

První příznaky jsou bohužel většinou velice nenápadné a mohou být spojovány s mnoha jinými onemocněními. Často se jedná o brnění rukou, únavu, zhoršení zraku na jednom oku, závratě nebo slabost nohou. Přesto, že tyto obtíže pacienta přivedou k lékaři, je diagnostika vzhledem k různorodosti příznaků obtížná a trvá někdy dlouho, než se provedou potřebná vyšetření, která nakonec určí roztroušenou sklerózu.

Pacient s touto diagnózou pak spadá do péče neurologa. Čím dříve se se správnou léčbou začne, tím je šance na příznivé ovlivnění průběhu nemoci větší. Léčba RS je komplexní a je důležité, aby se pacient sám aktivně zapojil a naučil se s onemocněním žít. Součástí léčby je fyzioterapie a podstatnou součástí by měla být i psychoterapie.

Pokročilejší příznaky RS jsou paralýza nebo ztráta síly celého svalového systému těla doprovázená ochablostí. S postupující nemocí je proto potřeba zvolit vhodný invalidní vozík, který se opakovaně adaptuje na potřeby uživatele v průběhu choroby. Invalidní vozík při roztroušené skleróze by měl být model s flexibilním modulárním konstrukčním systémem, který je možné modifikovat.

Článek RS neboli roztroušená skleróza byl publikován 11. prosince 2017 v 21.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...