Vašemu zdraví prospěje běh na lyžích

Tagy:  zdraví sport, běžky, běh na lyžích, posílení kardiovaskulárního systému

Sponzorované odkazy:

Vašemu zdraví prospěje běh na lyžích

Běh na lyžích je optimální zimní aktivita a vznikla jako způsob dopravy v zasněženém terénu, kde byla běžná chůze nemožná, obtížná nebo pomalá. Jedná se o sezonní pohybovou aktivitu a v zimě velmi oblíbenou. Klouzavý pohyb bez nárazů a zatěžování kloubů na čerstvém vzduchu v zasněžené krajině je naprosto idylický.

Přínos pro zdraví těla i duše

Relax na běžkáchRelax na běžkách Autor: julie-herberger-dittrich

Jedná se o nejdravější sport s pohybovou aktivitou bez nárazů a je vhodný zejména pro osoby s nadváhou. Zatěžuje se celý organismus, při kterém pracují hlavní svalové skupiny v horní i dolní polovině těla, a to hlavně nohy, zadek, paže i trup. Běžkování je ideální sport na hubnutí, protože spalujete velké množství energie. V závislosti na intenzitě můžete spálit 400–1000 kcal/hod.

Neméně ocenitelný je rovněž pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém, posílí srdce i plíce, čímž okysličí a prokrví celé tělo. Díky tomuto sportu předejdete vysokému krevnímu tlaku a také infarktu.

Samota je někdy fajn, myšlenky se roztřídí a napětí se uvolní. Postupně začnete vnímat jen radost z pohybu a krásy přírody. Tělem začne proudit blahodárná energie, která vás bude příjemně naplňovat. Pohybem na čerstvém vzduchu získáte navíc snadnější usínání.

Jaké budete potřebovat vybavení

Běh na lyžíchBěh na lyžích Autor: snocountry-com

Lyže na běh, ty jsou na rozdíl od běžných lyží užší a mají kovové hrany. Postupem času, když získáte lepší techniku běhu, mohou být běžky ještě o něco více užší. Délku lyží vybírejte podle tělesné výšky + 10–20cm a také dle tělesné hmotnosti – s přibývající hmotností roste i délka lyže.

Dále budete potřebovat vázání a hole. Vázání má volnou patu pro snadnější pohyb a hole jsou vyrobeny z lehkého a pevného materiálu. Pozornost věnujte i délce hole, příliš dlouhé hole ztěžují nácvik správné techniky. Správná délka holí je k ramenům (tělesná výška – 30 cm).

Samozřejmě budete potřebovat rovněž boty, které dobře padnou. Pokud vyberete správně, vyhnete se odřeninám a puchýřům. Bota by měla být měkká s dobře zafixovanou patou.

Nyní už je zbývá, aby nasněžilo hodně sněhu.

Článek Vašemu zdraví prospěje běh na lyžích byl publikován 15. prosince 2017 v 08.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...