Jaké jsou příznaky průjmových onemocnění? A jak průjem zastavit?

Jaké jsou příznaky průjmových onemocnění? A jak průjem zastavit?

V současné době bývají průjmová onemocnění podceňována, přestože každoročně mají fatální následky pro více než 20 milionů lidí na světě, mezi nimiž se najde i spousta dětí. Příčinou průjmu bývají především infekce. Pokud však onemocnění napadne celou rodinu, pravděpodobně ho vyvolaly rotaviry, echoviry či jiné druhy virů.

Samostatnou kapitolu tvoří ještě cestovatelské průjmy, kterými trpí především turisté, již navštíví zemi s jinými klimatickými podmínkami anebo ochutnají cizí kuchyni. Podívejme se tedy na průjmová onemocnění podrobněji.

Jaké jsou příznaky?

V první řadě se objeví nepříjemné křeče břicha, jež následuje několik vodnatých stolic. Občas bývá stolice kašovité konzistence. Střevní virózu někdy doprovází nevolnosti či zvracení, ovšem nemusí to být vždy pravidlem. Pacienti mohou mnohdy pocítit zvýšenou teplotu, zimnici, slabost, únavu a lehký úbytek na váze. Pokud se ve stolici objeví příměs krve, hlenu či hnisu, raději navštivte lékaře, který vyloučí závažnější onemocnění a provede podrobnější vyšetření.

Jak se průjem léčí?

U průjmu a zvracení je nezbytné zajistit dostatečnou hydrataci organismu, což je problém především u malých dětí, které potom končí na infekčním oddělení na kapačkách. K zastavení průjmu někdy stačí dodržovat pár babských rad, jako je pití černého slazeného čaje. Potom si můžete k jídlu dát banány, osolenou uvařenou mrkev s rýží, jemně nastrouhané jablko, piškoty a podobně. Léčba průjmu se dá podpořit i přípravky běžně dostupnými v lékárně, jako je Hylak forte. Preparát zajišťuje rychlou a účinnou obnovu střevní mikroflóry. Doporučuje se používat mimo jiné i při léčbě antibiotiky.

Jestliže se chystáte do tropických oblastí, kde je riziko nákazy průjmovým onemocněním vysoké, vezměte si jako první pomoc například zmíněný Hylak forte.

Článek Jaké jsou příznaky průjmových onemocnění? A jak průjem zastavit? byl publikován 12. ledna 2018 v 12.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...